Total zaznamenal vo 4. kvartáli 2014 čistú stratu 5,66 miliardy USD

Prepad cien ropy stiahol francúzsky koncern Total na konci vlaňajška do straty. Spoločnosť sa preto rozhodla šetriť a tento rok obmedzí investície približne o 10 %. Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.
Čistá strata Totalu za tri mesiace od októbra do konca decembra 2014 dosiahla 5,66 miliardy USD (5 miliárd eur). V rovnakom období pred rokom spoločnosť zaznamenala čistý zisk vo výške 2,23 miliardy USD. Koncern v uplynulom štvrťroku odpísal celkovo 6,5 miliardy USD. Väčšina z toho pripadá na zníženie hodnoty aktív v Kanade a USA.
Očistený zisk klesol o 17 % na 2,8 miliardy USD alebo 1,22 USD na akciu z 3,39 miliardy alebo 1,49 USD na akciu vo 4. kvartáli 2013. Výsledok je lepší, než očakávala väčšina analytikov.
Produkcia ropy a plynu v poslednom kvartáli vlaňajška klesla o 2 % na 2,23 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).
Ceny ropy sa od svojho vrcholu vlani v júni prepadli takmer o 60 %. Od konca januára sa však opäť zotavili o vyše 20 %.
Koncern sa rozhodol okrem zníženia investícií do prieskumu ložísk ropy a plynu, že tento rok predá tiež aktíva v hodnote 5 miliárd USD. Total tak nasleduje svojich konkurentov, ako sú ExxonMobil alebo Royal Dutch Shell, ktorí sa rozhodli podobnými opatreniami bojovať so zhoršením prostredia v odvetví.

Súvisiace články

Aktuálne správy