Tržby v priemysle v minulom roku stúpli o necelé 2 %

Oproti roku 2013 sa tempo rastu tržieb v slovenskom priemysle mierne zvýšilo.

Tržby v priemysle na Slovensku v minulom roku stúpli o 1,9 %. Oproti roku 2013, kedy tržby rástli iba o 0,5 %, to znamenalo mierne zlepšenie. Najvýraznejšie rástli tržby v ťažbe a dobývaní o 9,2 %. V priemyselnej výrobe oproti roku 2013 vzrástli o 3,6 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak klesli o 7,1 %, podobne ako v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov, kde sa tržby znížili o 4,8 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, v samotnom decembri sa pritom po novembrovom prepade tržby priemyselných podnikov opäť vrátili k rastu, keď boli medziročne vyššie o 2,6 %. Rástli v ťažbe a dobývaní o 13,4 % a v priemyselnej výrobe o 4,6 %. Klesli v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 11,7 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,5 %. Medzimesačne sa tržby v priemysle zvýšili v decembri oproti novembru o 2,1 %.

Z odvetví samotnej priemyselnej výroby zvýšenie tržieb bolo zaznamenané najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12,8 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 10,9 %, výrobe elektrických zariadení o 13 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 9,5 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,9 %. Tržby klesli len vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 19 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 5 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva evidovali štatistici v decembri po šiestich mesiacoch poklesu aspoň mierny medziročný rast tržieb v stavebníctve o 0,2 %. V medzimesačnom porovnaní si stavebníctvo polepšilo o 2 %. V doprave a skladovaní v decembri tržby medziročne stúpli o 14,7 %, pri medzimesačnom náraste o 1,9 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa oproti decembru 2013 zvýšili o 1,3 %, medzimesačne boli vyššie o 0,8 %. Celkové tržby vo vybraných trhových službách naopak klesli na medziročnej aj medzimesačnej báze. Oproti decembru 2013 sa znížili o 4,6 %, oproti vlaňajšiemu novembru o 0,7 %.

Za celý minulý rok sa tak tržby stavebných subjektov znížili o 2,5 %. V doprave a skladovaní naopak medziročne stúpli o 8,9 %, v informačných a komunikačných činnostiach sa tržby zvýšili o 3,3 %. Miernejší rast tržieb, o 1,1 %, zaznamenali aj podnikatelia vo vybraných trhových službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy