EP žiada ďalšie informácie o pôvode mäsa

Európsky parlament vyzval Európsku komisiu, aby vypracovala legislatívu, podľa ktorej by muselo mať uvedenú krajinu pôvodu aj mäso použité ako zložka v spracovaných potravinách.

Mäso, ktoré sa používa ako zložka v spracovaných potravinách, by malo mať na obale uvedenú krajinu pôvodu tak, ako je to v prípade čerstvého hovädzieho mäsa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu schválil Európsky parlament. „Poslanci vyzvali Európsku komisiu, aby predložila príslušný legislatívny návrh, ktorý by mal prispieť k obnoveniu spotrebiteľskej dôvery po škandále s konským mäsom a ďalšími prípadmi potravinových podvodov,“ informuje v tlačovom vyhlásení Európsky parlament.

Uznesenie vyzýva komisiu, aby v nadväznosti na svoju správu z roku 2013 predložila legislatívny návrh, ktorý by zaviedol povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa použitého v spracovaných potravinách. Toto opatrenie by podľa poslancov prispelo k väčšej transparentnosti v celom potravinovom reťazci, zlepšilo informovanosť európskych spotrebiteľov a v konečnom dôsledku by tak pomohlo obnoviť spotrebiteľskú dôveru.

„Po škandále s konským mäsom je momentálne na nás, aby sme znovu získali dôveru spotrebiteľov. Žiadame komisiu, aby prišla s legislatívnym návrhom zavádzajúcim povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách, pretože to pomôže zvýšiť transparentnosť a poskytne zákazníkom jasné a úplné informácie,“ uviedol predseda výboru Európskeho parlamentu pre bezpečnosť potravín Giovanni La Via.

Uznesenie podporili aj slovenskí europoslanci. „Každý človek má právo vedieť a vidieť, čo je. Nie je tomu ani inak pri mäse, ktoré sa používa ako zložka v spracovaných potravinách. Uvádzanie pôvodu mäsa používaného v spracovaných potravinách na obale je pre mňa samozrejmosťou a nutnosťou,“ hovorí europoslanec Eduard Kukan. Zvýšenie informovanosti spotrebiteľov podporuje aj europoslankyňa Jana Žitňanská. „Aj keď nie som zástancom prílišnej regulácie, pokladám za dôležité, aby spotrebitelia mali prístup k informáciám,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy