Návrat rovnej dane Lipšicovi a Matovičovi neprešiel

Opoziční poslanci chceli na jednej strane znížiť daň z príjmov, na druhej strane zvýšiť osobitné odvody regulovaných subjektov. Tie chceli vyberať aj od prevádzkovateľov mýtneho systému.

Návrh poslancov Igora Matoviča a Daniela Lipšica na opätovné zjednotenie sadzby dane z príjmov fyzických a právnických osôb na 19 % v parlamente neprešiel. Poslanci totiž návrh v stredajšom hlasovaní neposunuli ani do druhého čítania. Predkladatelia pritom návrh návratu k inštitútu rovnej dane odôvodňovali tým, že ide o systém, ktorý sa osvedčil ako funkčný nástroj rozvoja podnikania a zlepšovania životnej úrovne v Slovenskej republike od zavedenia v roku 2004. Opätovné zavedenie 19-percentnej rovnej dane pritom navrhovali už od 1. júla tohto roku.

Súčasťou návrhu však boli aj zmeny v osobitných odvodoch regulovaných subjektov, ktorými sa malo zníženie sadzby dane z príjmov vykryť. Jednak zvýšením odvodu pre regulované subjekty ako aj zahrnutím prevádzkovateľov elektronického výberu mýta a zúčtovacieho systému platieb elektronického mýta palivovými kartami, teda firiem SkyToll a Paywell. Práve ich nezahrnutie medzi firmy, od ktorých sa vyberá monopolná daň, je totiž podľa Daniela Lipšica zo strany vládneho Smeru farizejstvom. Na jednej strane totiž podľa Lipšica hovorí, že chráni slabých, na druhej strane však pred vyššími daňami ochraňuje silných.

Zmenami monopolnej dane by sa pritom podľa Lipšica dosiahli dodatočné príjmy vyše 140 mil. eur. „Ide o fiškálne neutrálny návrh, ktorý na jednej strane znižuje dane, na druhej strane zvyšuje monopolnú daň a najmä do výberu monopolnej dani zahŕňa aj výber mýta,“ vyhlásil počas rozpravy k návrhu Lipšic. Ministerstvo financií však jeho názor nezdieľa a vo svojom stanovisku konštatuje, že celkovo by navrhované zmeny mali negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy