Nový rekord pre Apple

Spoločnosť Apple sa stala prvou americkou firmou, ktorá prekonala hranicu trhovej kapitalizácie 700 miliárd USD. Tento technologický gigant má dvakrát väčšiu kapitalizáciu, ako jeho dlhoročný konkurent Microsoft, zatiaľ čo druhá najväčšia spoločnosť, Exxon Mobile, ma kapitálizáciu „len” vo výške 385.4 miliárd USD.

Za touto hodnotou stoja aj dobré výsledky v poslednom kvartály spoločnosti, čo zvýšilo apetít investorov po akciách Applu. Najme tržby Applu v 1. kvartály fiškálneho roka 2014/2015 stúpli o 30 % na 74.6 miliárd USD. Čistý zisk vzrástol o 38 % na rekordných 18.02 miliardy USD, alebo inými slovami na 3.06 USD na akciu (EPS), predchádzajúcich 13.07 miliárd USD, alebo 2.07 USD na akciu v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Apple do ďalšieho obdobia pripravuje spustenie predaja a distrubúciu nového produktu, ktorý bude prvý krát  pod vedením nového CEO, Tima Cook-a, Apple Watch. Akcie Apple ukončili včerajšie obchodovanie intradenne o 1.9 % vyššie na úrovni 122.02 USD/akcia, čím spoločnosť prekročila vyššie spomínanú hranicu kapitalizácie.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy