Predaj značky Volkswagen v januári oslabil

Januárové dodávky značky VW, ktorá sa v najväčšom rozsahu podieľa na tržbách skupiny Volkswagen, medziročne klesli o 2,8 % na 507 100 vozidiel

Nemecká automobilka Volkswagen ráta s tým, že tento rok bude náročný, keďže predaj jej hlavnej značky v januári už štvrtý mesiac po sebe oslabil. Dopyt sa zmenšil na kľúčových trhoch, a to v Európe a v Číne. Firma v stredu informovala, že januárové dodávky značky VW, ktorá sa v najväčšom rozsahu podieľa na jej tržbách, medziročne klesli o 2,8 % na 507 100 vozidiel.

Predaj v Európe v januári oslabil o 1 % na 124 900 áut a na čínskom trhu klesol o 0,7 % na 265 900 vozidiel. Vzhľadom na zníženie hodnoty rubľa v dôsledku zlacnenia ropy a západných sankcií voči Rusku, predaj značky VW na ruskom trhu minulý mesiac spadol o 28 % na 6 200 automobilov. „Čelíme náročnému roku,“ povedal šéf predaja automobilky Volkswagen Christian Klingler. Volkswagen podľa jeho slov nie je imúnny voči neistote v niektorých regiónoch, ktorá pokračuje aj v tomto roku.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

Súvisiace články

Aktuálne správy