SKOK navrhuje iný model financovania stavby nemocnice

Novú bratislavskú nemocnicu by mohlo financovať verejno-občianske partnerstvo. Na projekte by tak profitovali občania, ktorý by si nakúpili štátne dlhopisy.

Nová bratislavská nemocnica by sa mala postaviť nie cez PPP projekt, tak ako to navrhuje ministerstvo zdravotníctva (MZ), ale cez verejno-občianske partnerstvo. S takouto myšlienkou prišla vznikajúca strana Slovenská občianska koalícia (SKOK). Nezaradený poslanec NR SR Juraj Miškov konštatuje, že na návrhu, ktorý predkladajú, zarobia občania Slovenska a nie investor spriaznený s vládou. Ich model počíta s tým, že by si občania zakúpili štátne dlhopisy a takto získané financie by sa použili na výstavbu nového zdravotníckeho zariadenia v hlavnom meste.

„Investičné náklady projektu by boli hradené zo 60 percent z bankového úveru a 40 percent by bolo financovaných prostredníctvom štátnych dlhopisov,“ uviedol Rastislav Antala z prípravného výboru SKOK. Celkové investičné náklady odhaduje na 300 mil. eur, z čoho 120 mil. eur by tvorili práve štátne dlhopisy, ktoré by boli umiestnené do bánk, aby si ich fyzické osoby mohli nakupovať. Jedna osoba by mohla nadobudnúť dlhopisy do maximálnej výšky 10 tisíc eur.

Výnosy dlhopisov poslanci predpokladajú na rovnakej úrovni, ako chce štát garantovať súkromníkovi, teda do 15,6 %. Podľa vznikajúcej strany by tak každý občan, ktorý by investoval do štátneho dlhopisu tisíc eur, získal počas 20 rokov 4 120 eur. „Ak sa premiér Fico tvári, že je na čele zodpovednej sociálnej vlády, tak by mal vytvoril priestor, aby si na tomto projekte mohli zarobiť občania,“ povedal nezaradený poslanec Jozef Kollár.

Štát by nemocnicu neprevádzkoval sám, ale na túto činnosť by si zazmluvnil operátora. Ten by bol odmeňovaný podľa toho, ako efektívne dokáže zariadenie spravovať. Modelom verejno-občianskeho partnerstva sa poslanci inšpirovali v krajinách, kde takéto partnerstvo už funguje.

Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke ako projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP). Podľa prepočtov MZ by mala stáť v rozmedzí od 200 do 250 mil. eur. Postaviť a prevádzkovať ju má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. S hľadaním súkromného partnera rezort zdravotníctva začal v januári, najneskôr do roka rozhodne, s kým vytvorí partnerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy