Britom sa naskytol najlepší čas vziať si hypotéku, sadzby na rekordné minimum stlačila cenová vojna

, daily mail Foto: Photl;SITA

Dvojročná hypotéka s fixnou sadzbou je teraz k dispozícii s 1,19 percentným úrokom, Bank of England považuje fixné sadzby za rekordne nízke.

Nasledujúcich šesť mesiacov by mohol byť najlepší čas v histórii, vziať si hypotéku, tvrdia odborníci. Cenová vojna medzi veriteľmi vytvára ideálnu príležitosť pre záujemcov o nehnuteľnosti. Ponuky s pevnou úrokovou sadzbou nikdy neboli lacnejšie, a dokonca sa očakáva, že by mohli skĺznuť pod 1 percento v priebehu niekoľkých týždňov. Variabilné sadzby padli takmer na polovicu za posledných 12 mesiacov, dosahujú 1,64 percenta. "Veritelia začali rok so silnou chuťou pre rast, a nové prichádzajúce ponuky budú čoraz atraktívnejšie," tvrdí Brian Murphy z Mortgage Advice Bureau.

Z údajov Bank of England vyplýva, že dvojročná fixácia klesla z 2,37 percenta na 2,01 percenta za posledných 12 mesiacov. Na úvere vo výške 200 000 libier sa dá ušetriť 420 libier ročne. Päťročný fix klesol z 3,34 percenta na 3,09 percenta, čo znamená ušetrených 300 libier ročne. A priemerná variabilná sadzba spadla z 2,74 percenta na 1,64 percenta.

Ekonómovia predpovedajú, že banky by mohli udržať svoju základnú sadzbu na historickom minime 0,5 percenta až do budúceho roka. Príchod nových finančných inštitúcií, ktoré vstupujú na trh s hypotékami zvyšuje konkurenciu a sadzby sa znižujú ďalej. Experti hovoria, že dvojročné fixné sadzby by mohli klesnúť pod 1 percento, zatiaľ čo päťročné hypotéky by mohli klesnúť pod 2 percentá.

Šikovní investori si tak môžu zabezpečiť desaťročnú hypotéku s pevnou sadzbou za necelých 2,89 percent. Hypotekárny maklér Andrew Montlake, z Coreco, si myslí, že sme svedkami poklesu sadzieb na  úroveň, ktorá bola kedysi  nemysliteľná. "Hypotekárne úvery sa ocitli uprostred sadzobnej vojny, ktorá nevykazuje žiadne známky slabnutia. V najbližších niekoľkých mesiacoch by sa pokojne mohlo ukázať, že ceny padli tak nízko, že sa to nezopakuje znova až o ďalšiu generáciu." Zároveň ale varoval, že nízke ceny idú niekedy ruka v ruke s vysokými jednorazovými poplatkami.

A zatiaľ čo hypotéky sú skutočne lacné, ceny nehnuteľností na bývanie sú stále pre mnohých mimo dosahu. Ceny v celej Veľkej Británii vzrástli o 10 percent v minulom roku a v samotnom Londýne o 15 percent, za  priemernú domácnosť sa platí 271 000 libier, alebo 501,000 v hlavnom meste, uvádzajú to úradné národné štatistiky. Pri takýchto cenách mnohým mladým rodinám kúpa vlastného bývania zostáva len ako vzdialený sen. Jediný spôsob, ako riešiť bytovú krízu je presvedčiť politikov, aby začali s výstavbou cenovo dostupného bývania.

Ale zatiaľ čo mnoho bánk zrazilo úrokové sadzby,  potenciálni záujemcovia musia ešte prejsť prísnym testom zavedeným vlani v apríli. Testy majú prinúti veriteľa, aby od žiadateľov získal podrobné informácie ohľadom ich príjmov a výdavkov, aby sa ubezpečili, že si môžu ešte dovoliť splátky, ak by úrokové sadzby výrazne vzrástli.  Vlani v júni, Bank of England odporučil, aby nebolo viac ako 15 percent nových úverov vysoko rizikových, v hodnote neprevyšujúcej 4,5 násobne príjmy kupujúcich.

Obe tieto obmedzenia pôvodne spomalil hypotekárny trh, lebo veritelia sa zdráhali požičiavať zo strachu z porušenia pravidiel. Avšak od tej doby sa banky i stavebné sporiteľne prispôsobili zmenám a teraz sa snažia dohnať stratený čas. Agresívne začínajú naháňať zákazníkov, vrátane tých s nízkymi vkladmi, za predpokladu, že si môžu dovoliť tak veľký dlh. Jedným z dôvodov, prečo sú banky schopné ponúknuť hypotéky za tak nízke ceny je, že majú nadbytok peňazí na požičiavanie z finančných prostriedkov pre poskytovanie úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy