DIHK zvýšila prognózu rastu nemeckej ekonomiky na 1,3 %

Nemecká priemyselná a obchodná komora DIHK výrazne zvýšila svoju prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku. Hlavnými dôvodmi sú lacná ropa, slabé euro a nízke úrokové sadzby. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši o 1,3 % a nie o 0,8 %, uviedla DIHK. Vlani najväčšia európska ekonomika vzrástla o 1,5 %. „Nízke ceny ropy odľahčia spotrebiteľov aj firmy, slabé euro podporuje export a nízke úrokové sadzby pomáhajú stavebníctvu,“ uviedol šéf DIHK Martin Wansleben.
Spotrebiteľské výdavky a export by mali tento rok rásť rýchlejšie ako v vlani. Malo by vzniknúť 200.000 nových pracovných miest, čo je približne polovica v porovnaní s rokom 2014.
DIHK je o niečo pesimistickejšia ako spolková vláda, ktorá v tomto roku počíta so zvýšením HDP o 1,5 %. Dôvodom je obmedzenie investícií, ktoré by tento rok mali vzrásť o 2 %, čo je približne len polovica v porovnaní s uplynulým rokom. Jednou z príčin je nárast nákladov na prácu. „To má negatívny vplyv na firmy a doteraz aj na ich investičné plány,“ uviedla DIHK. Ďalšími dôvodmi sú neistota okolo Grécka a ozbrojený konflikt na Ukrajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy