Kabinet schválil návrh novely zákona o cenných papieroch

Ministerstvo financií chce novelou zákona o cenných papieroch a investičných službách odbúrať bariéry pre uvádzanie investičných certifikátov na trh.

Bariéry brániace uvádzaniu nových investičných produktov, investičných certifikátov, na trh sa majú odbúrať. Vyplýva to z novely zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorú v stredu schválil vládny kabinet. Na návrh ministerstva financií by sa tak mali zrušiť obmedzenia pri ich vydávaní. Kým v súčasnosti môžu vydávať tieto certifikáty iba banky, po novom by sa toto vydávanie malo rozšíriť aj na obchodníkov s cennými papiermi.

Podľa novely by sa mali tiež štandardizovať režimy využívania finančných zábezpek. Zjednodušený režim vzniku záložných práv, použitia zálohu, započítania a výkonu záložného práva podľa európskych noriem by sa tak mohol rozšíriť aj na ďalšie protistrany. V súčasnosti je totiž Slovenská republika podľa rezortu financií jediným členským štátom, ktorý neumožňuje uplatniť tento režim pre protistrany finančných inštitúcií z korporátnej sféry.

Novela tiež predpokladá zavedenie úplného členského princípu poskytovania služieb centrálneho depozitára cenných papierov. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. júla tohto roka, v niektorých paragrafoch od 1. októbra 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy