Maďarské ceny v januári medziročne oslabili o 1,4 %

Oproti decembru sa januárové spotrebiteľské ceny v krajine znížili o 0,2 %, medziročná jadrová inflácia však zostala v pozitívnom teritóriu

Pokles celkovej cenovej hladiny v Maďarsku sa v januári zrýchlil. Medziročne sa spotrebiteľské ceny v krajine znížili o 1,4 % po decembrovom poklese o 0,9 %. Informoval o tom v stredu maďarský štatistický úrad. Smerom nadol cenovú hladinu zatlačilo zlacnenie palív a energií pre domácnosti. Analytici očakávali, že ceny v Maďarsku v januári medziročne klesnú o 1,2 %. Medziročná jadrová inflácia bola v januári v krajine vo výške 0,7 %. V decembri bola podľa revidovaných údajov na úrovni 0,9 %.
Medzimesačne maďarské spotrebiteľské ceny v januári klesli o 0,2 %, uviedla Borbala Mináryová z maďarského štatistického úradu. „Na týchto údajoch nie je nič veľmi prekvapujúce, opäť môžeme upozorniť na veľký medzimesačný pokles cien palív,“ konštatovala Mináryová. „Ceny potravín medzimesačne stúpli, čo je v súlade s trendom pozorovaným aj v januári minulého roka,“ dodala.

Podľa maďarského ministerstva hospodárstva v ekonomike krajiny nie je prítomná hrozba deflácie, keďže jadrová inflácia zostáva v pozitívnom teritóriu. Rezort sa takto vyjadril po tom, ako správa štatistického úradu ukázala, že pokles cenovej hladiny sa zrýchlil.

Súvisiace články

Aktuálne správy