Grexit už dnes? Takto vyzerá návrh pripravovanej dohody

, ANA-MPA;patria;ČTK Foto: SITA

Grécka vláda, vedená radikálne ľavicovou formáciou Syriza, teraz intenzívne rokuje o pláne na reštrukturalizáciu svojho dlhu. Grécky minister financií Varoufakis na rokovaní euroskupiny v Bruseli predstaví návrh novej dohody, ktorá by mala Aténam uľahčiť splácanie štátneho dlhu

Kľúčový návrh, ktorý Varoufakis dnes svojim kolegom z EMU predstaví, podľa gréckej informačnej agentúry ANA-MPA, obsahuje tieto hlavné body:

1) Grécko získa preklenovací úver (do začiatku leta) ako dôjde k uzavretiu širšej dohody o financovaní (plánovanej na september).

2) Grécko na oplátku dokončí 70 % z aktuálne realizovaných štrukturálnych reforiem (ktoré však Syriza v predvolebnom boji tak hlasno odmietala a na ktorých kritike získavala hlasy voličov).

3) Nová vláda bude hospodáriť s primárnym 1,5 % rozpočtovým prebytkom (aktuálna požiadavka tzv. Trojky sú 3 %).

4) Čiastočné uvoľnenie podmienok pre splácanie štátneho dlhu (pravdepodobne konverzia dlhopisov na bondy naviazané na hospodársky rast).

5) Balíček sociálnych opatrení pre najchudobnejšie skupiny obyvateľstva (dotácie na potraviny, a pod.) Avšak tieto úľavy nezaťažia rozpočet Grécka viac ako dvoma miliardami euro.

Či sa Aténam podarí uvedený návrh skutočne presadiť, sa dozvieme až o pár hodín, pričom presakujú informácie, že dohoda by sa mala dosiahnuť. Proti úľavám však razantne vystupujú niektoré krajiny EMU, na čele s Nemeckom, a tiež ECB nie je odpúšťaniu dlhov naklonená. Výsledky bruselského stretnutia ovplyvnia nielen grécke akcie a dlhopisy, ale aj euro a celkový sentiment na trhoch.

Ak by sa nepodarilo dosiahnuť novú dlhovú dohodu s eurozónou, Grécko by sa mohlo obrátiť na Spojené štáty, Rusko alebo Čínu. Vyhlásil to grécky minister obrany Panos Kammenos.

"Chceme dohodu. Ak však dohoda nepríde a my uvidíme, že Nemecko zostáva neoblomné a chce rozbiť Európu, potom je našou povinnosťou prejsť k plánu B. Plán B je získať financie z iného zdroja," povedal Kammenos. "Mohli by to byť najlepšie Spojené štáty, mohlo by to byť Rusko, mohla by to byť Číne alebo ďalšie krajiny," dodal minister podľa serveru BBC v gréckej televízii Mega TV. Kammenos je vodcom pravicovej strany Nezávislí Gréci. Tá je koaličným partnerom ľavicovej strany SYRIZA, ktorá zvíťazila v januárových parlamentných voľbách.

Nový grécky premiér Alexis Tsipras začiatkom februára uviedol, že Grécko sa nemieni obrátiť na Rusko so žiadosťou o finančnú pomoc. Ruská agentúra však v pondelok s odvolaním sa na zdroje z tamojšej vlády uviedla, že grécky minister zahraničia Nikos Kotzias bude v stredu v Moskve rokovať so svojim ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň pozval v telefonickom rozhovore Tsiprasa na návštevu Ruska. Nová grécka vláda sa nedávno dištancovala od kritiky adresovanej Európskou úniou Moskve kvôli zhoršujúcej sa kríze na Ukrajine.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch vo výške 240 miliárd eur.  Výmenou za úverovú pomoc musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov. SYRIZA sa dostala k moci práve vďaka sľubom, že uťahovanie opaskov skončí. Jej charizmatický líder Tsipras sľúbil podľa ekonómov nesplniteľný sociálny program, vrátane elektriny pre chudobných zadarmo. Súčasný program pôžičiek končí 28. februára a Grécko potrebuje pre svoje financovanie do konca marca podľa odhadov 4,3 miliardy eur, uvádza BBC.

Grécky minister financií Janis Varufakis poslal v pondelok dole akcie gréckych bánk vyhlásením, že eurozóna skolabuje, ak ju Grécko opustí. Vo vyhlásení pre taliansku RAI Varufakis povedal, že po odchode Grécka by sa eurozóna zrútila "ako domček z kariet".
 

Súvisiace články

Aktuálne správy