Rast ekonomiky Európy by mohol prekonať prognózu MMF

Hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Olivier Blanchard sa domnieva, že fond pri redukcii prognózy globálneho ekonomického rastu bol príliš pesimistický, rastu európskeho hospodárstva totiž pomôže oslabenie kurzu eura

Medzinárodný menový fond (MMF) bol pri zhoršení svojej prognózy rastu globálnej ekonomiky v roku 2015 možno príliš pesimistický. Povedal to v utorok hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard. „Domnievam sa, že naše predikcie boli pravdepodobne trochu pesimistické,“ povedal Blanchard o prognóze, ktorú fond zverejnil minulý mesiac. MMF v januári zredukoval prognózu globálnej ekonomiky pre rok 2015 aj pre rok 2016 zhodne o 0,3 percentuálneho bodu. Podľa aktuálnej predikcie fondu by svetové hospodárstvo v tomto roku malo posilniť o 3,5 % a v budúcom o 3,7 %.

Na newyorskom fóre, ktoré zorganizoval časopis The Economist, hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu povedal, že skutočný hospodársky rast v Europe by mohol byť lepší v porovnaní s prognózou fondu, a to vďaka oslabeniu eura. Hoci eurozóna má ťažkosti pri rokovaní o dohode o gréckom dlhu, Blanchard očakáva, že región sa bude pomaly zotavovať. V súvislosti s vývojom ceny ropy hlavný ekonóm MMF vyslovil predpoklad, že by mala počas najbližšieho jedného až dvoch rokov trochu stúpnuť. Neočakáva však jej návrat na úroveň 100 USD za barel.

(1 EUR = 1,1297 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy