Produkcia britského priemyslu v decembri klesla

Produkcia britského priemyslu vlani v decembri klesla viac, ako ekonómovia predpovedali. Dôvodom bolo najmä zníženie produkcie ropy a plynu. To signalizuje, že zotavovanie ostrovnej ekonomiky sa v závere minulého roka spomalilo. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na britský štatistický úrad.
Presnejšie, výkon britského priemyslu v decembri klesol o 0,2 % v porovnaní s novembrom, keď stagnoval. Ekonómovia pritom očakávali, že sa zníži o niečo menej, medzimesačne o 0,1 %. Výrobný sektor však v decembri prekvapil ekonómov, keď medzimesačne zvýšil svoju produkciu o 0,1 %. To je síce menej ako 0,8-% novembrový rast, ale analytici predpovedali, že sa jeho výkon v závere roka zníži o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní tempo rastu priemyselnej výroby v Británii v decembri výrazne spomalilo na 0,5 % z novembrových 1,1 %. Dôvodom boli jednak slabšie výsledky výrobného sektora, ktorého výkon v decembri stúpol o 2,4 %, zatiaľ čo v novembri sa zvýšil o 3 %, a tiež strmý pokles produkcie ropy a plynu, medziročne o 9,3 %.
Za celý rok 2014 stúpol výkon britského priemyslu ako celku o 1,4 %, čo je podstatne lepší výsledok ako 0,5-% pokles v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy