Darcovská konferencia na pomoc Ukrajine by sa mohla uskutočniť v apríli

Medzinárodní darcovia plánujú v priebehu apríla uskutočniť darcovskú konferenciu, ktorej cieľom je získať minimálne 15 miliárd USD (13,3 miliardy eur) na odvrátenie bankrotu Ukrajiny a obnovu štátu. Povedal to dnes komisár Európskej únie (EÚ) pre regionálnu politiku Johannes Hahn. Informovali o tom agentúra Reuters a server nasdaq.com.
Ukrajina už minulý rok uzatvorila s Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodu o dvojročnom záchrannom úvere v hodnote 17 miliárd USD. Ekonomická situácia v krajine sa však v dôsledku bojov na východe štátu zhoršila a Ukrajina potrebuje ďalších 15 miliárd USD.
Na krátiaci sa čas poukázal aj Johannes Hahn. „Nemôžeme čakať, až sa konflikt (na východe) skončí,“ povedal. Darcovia, ktorí zahŕňajú Európsku úniu, USA, Japonsko, finančné inštitúcie a Organizáciu Spojených národov, sa zišli už v júli minulého roka, aby prerokovali formy pomoci Ukrajine, no viacerí z nich požadovali, aby Kyjev predložil plán reforiem.
To dnes pripomenul aj Hahn. „Dúfam, že vláda dodrží svoj sľub a vo februári predloží konkrétny zoznam reforiem. Ten je základom na uskutočnenie darcovskej konferencie,“ uviedol s tým, že až po predložení spomínaného zoznamu bude známy presný termín konania konferencie.
Zatiaľ čo peniaze by mali slúžiť najmä na odvrátenie bankrotu krajiny, Hahn zároveň poukázal aj na potrebu riešiť humanitárnu krízu na východe štátu. „Celá oblasť je zničená a ekonomická situácia sa zhoršuje. Nemôžeme si dovoliť strácať čas,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy