Británia sa začala pripravovať na prípadný odchod Grécka z eurozóny

V Británii začali diskutovať o núdzových plánoch pre prípad, že by Grécko vystúpilo z eurozóny. Informoval o tom server BBC.
Britský premiér David Cameron sa dnes dopoludnia zišiel so zástupcami ministerstva financií a Bank of England (BoE), aby prerokovali vplyv prípadného odchodu Grécka z menovej únie na Britániu. Súčasťou diskusií boli aj opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť, aby takýto vývoj britské banky a firmy príliš nepoškodil.
Ako BBC uviedla, riziko možného opustenia eurozóny Gréckom sa v poslednom období zvýšilo, no účastníci britskej schôdzky aj naďalej veria, že Aténam a ostatným krajinám eurozóny sa nakoniec podarí dospieť ku kompromisu a Grécko v menovej únii zotrvá.
Aj keď finančníci dali najavo, že určité britské firmy a banky by mali v prípade takzvaného „grexitu“ ťažkosti získať od dlhujúcich gréckych firiem či jednotlivcov peniaze späť, celková priama expozícia britských bánk voči Grécku je relatívne malá. Väčším problémom pre Britániu skôr môže byť prípadné rozšírenie dôsledkov „grexitu“ na ďalšie slabšie ekonomiky eurozóny a zvýšený odlev kapitálu z týchto krajín.
Ako uviedol zdroj z britskej vlády, eurozóna je pre Britániu mimoriadne dôležitá, keďže ide o kľúčového obchodného partnera ostrovnej krajiny. Londýn preto musí mať pripravené núdzové plány pre prípad, že kríza v Grécku sa zhorší a odchodu krajiny z eurozóny sa už nebude dať zabrániť.

Súvisiace články

Aktuálne správy