Situácia na gréckych finančných trhoch sa zhoršila

Grécke finančné trhy opäť oslabili po tom, ako premiér krajiny Alexis Tsipras vo svojom prejave nenaznačil zámer dodržiavať podmienky zahraničnej núdzovej pomoci. Výnosy z desaťročných gréckych štátnych dlhopisov v pondelok stúpli o 88 bázických bodov na 11,33 % a výnosy z trojročných štátnych cenných papierov sa priblížili k úrovni 22 %.

Index gréckeho bankového sektora oslabil o takmer 10 % a dostal s k rekordnému minimu. Hlavný index aténskej burzy to zatlačilo na takmer najnižšiu úroveň od roku 2012, kedy Grécko reštrukturalizovalo svoje záväzky. Hodnota akcií Piraeus Bank sa znížila o 11 %, Eurobank klesla o 9 % a akcie National Bank of Greece zlacneli o 7,5 %.

„Pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny sa zvýšila z úrovne 35 % na 50 %,“ povedal Gary Jenkins zo spoločnosti LNG Capital. Neobjavili sa takmer žiadne známky toho, že by krajiny Európskej únie boli ochotné akceptovať zrušenie gréckych úsporných opatrení. Tlak trhu na EÚ, aby zmiernila postoj voči Aténam, bol mierny. Výnosy z desaťročných španielskych, talianskych a portugalských dlhopisov stúpli iba o 3 až 6 bázických bodov, pričom zostali v blízkosti svojich miním. Investorov totiž upokojovalo to, že Európska centrálna banka začne budúci týždeň štátne dlhopisy nakupovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy