Daňové úniky a čierne kontá v HSBC: Radšej nebyť v koži Johna Malkovicha

, ČTK Foto:SITA

Švajčiarska vetva britskej banky HSBC dlhé roky pomáhala svojim bohatým klientom vyhýbať sa plateniu daní a spravovala čierne kontá desiatkam tisíc zákazníkom z celého sveta, vrátane zločincov a obchodníkov so zbraňami, ale aj známych podnikateľov, politikov a celebrít.

Vyplýva to z výsledkov investigatívnej práce desiatok novinárov, ktorí od minulého roka overovali údaje získané francúzskym denníkom Le Monde a svoje reportáže teraz zverejnili.

Škandál okolo banky HSBC sa rozhorel už v roku 2007, kedy jej bývalý zamestnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálne získal údaje o klientoch a účtoch. Tie o rok neskôr postúpil francúzskym úradom, ktoré celú záležitosť s podozrením na daňové úniky začali vyšetrovať. Venovali sa ale iba francúzskym menám na zozname. Až v roku 2010 odovzdali ďalším krajinám dôverné zoznamy ich občanov, klientov HSBC, ktorí sa tiež mohli dopustiť daňových deliktov. Tento zoznam pomenovaný podľa vtedajšej francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej spôsobil rozruch napríklad v Grécku, Španielsku, Spojených štátoch, Belgicku či Argentíne.

Hoci niektoré podrobnosti zo zoznamu klientov unikli počas rokov na verejnosť, celkový obraz o systéme obchádzania daňových povinností pod taktovkou švajčiarskych bankárov vyšiel najavo až teraz, napísal denník Le Monde. Tomu nemenovaný zdroj odovzdal informácie o kontách vlani a jeho vedenie sa je rozhodlo poskytnúť aj kolegom.

Údaje z rokov 2006 a 2007 skúmali novinári zo 46 krajín sveta, koordinovaní medzinárodným združením investigatívnych novinárov (ICIJ). Zistili, že v tejto dobe pretieklo 30 tisícami sledovaných  kont 180 miliárd eur. Len francúzski klienti si údajne vďaka HSBC v daňových rajoch uložili 5,7 miliardy eur.

Reportéri sa rozhodli odtajniť aj totožnosť niektorých klientov, medzi ktorými sú súčasní a bývalí politici z mnohých krajín vrátane Británie, Ruska, Ukrajiny, Rumunska, India či Mexika, ale tiež vysoko postavení pohlavári spriaznení s režimami zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka či terajšieho sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Okrem nich ale služby britskej banky využívali aj pašeráci drog, obchodníci s diamantmi, známi podnikatelia a zločinci vrátane tých s napojením na teroristické organizácie. V zozname však figurujú aj športovci, herci, speváci a dediči hnuteľných rodín. Podľa Le Monde ide konkrétne napríklad o francúzskeho herca Gáda Elmaleh, amerického herca Johna Malkovicha či marockého kráľa Muhammada VI.

Banka HSBC v nedeľu v oficiálnom vyhlásení priznala, že v jej švajčiarskej pobočke v minulosti dochádzalo k nezrovnalostiam. Pripustila, že práve táto pobočka mala o niečo nižšie štandardy ako materská inštitúcia.

Denník The Guardian napríklad upozornil, že klienti mohli zo švajčiarskej HSBC vyberať obrovské sumy v hotovosti v cudzích menách a že zamestnanci banky klientov lákali na možnosť vyhnúť sa plateniu daní. Vraj sľubovali mlčanlivosť a istotu, že ich domáce daňové úrady sa o existencii čiernych kont nič nedozvedia.

Súvisiace články

Aktuálne správy