Ukrajinská vláda požiada parlament, aby prerokoval zmeny v rozpočte

Ukrajinská vláda požiada parlament, aby na 23. až 27. februára zvolal schôdzu venovanú zmenám v rozpočte, ktoré sú potrebné na dokončenie rokovaní s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie podpredsedu vlády Vjačeslava Kirilenka. Informáciu prevzala agentúra Reuters.
Tím MMF momentálne rokuje v Kyjeve so zástupcami Ukrajiny o zvýšení finančnej pomoci. Fond už v januári naznačil, že podporí žiadosť Kyjeva o ďalšiu pomoc nad rámec vlani schváleného úveru vo výške 17 miliárd USD (14,85 miliardy eur). Ďalšie podrobnosti však neposkytol.
Podľa Kirilenka je parlamentná schôdza dôležitá pre úspešné dokončenie rokovaní s MMF. Fond spolu s ostatnými zahraničnými veriteľmi totiž upozornil Kyjev, že ďalšia finančná pomoc pre Ukrajinu bude závisieť od zavedenia sľúbených reforiem.
Delegácia MMF mala pritom odcestovať z Kyjeva koncom januára. Predĺženie misie vyvolalo špekulácie, že fond odložil konečné rozhodnutie pre eskaláciu bojov so separatistami na východe Ukrajiny.
Ukrajina sa aj v dôsledku tohto konfliktu ocitla na pokraji bankrotu, keďže boje prebiehajú v priemyselnom regióne, ktorý má kľúčový význam pre ekonomiku. Vláda v Kyjeve teraz potrebuje ďalších 15 miliárd USD, aby sa vyhla bankrotu.

Súvisiace články

Aktuálne správy