Ceny v Česku v januári mierne vzrástli

Medzimesačne české spotrebiteľské ceny v januári stúpli o 0,1 % a v medziročnom porovnaní boli tiež vyššie o 0,1 %

Celková hladina spotrebiteľských cien v Českej republike v januári mierne stúpla, pričom sa očakávalo, že spotrebiteľské ceny klesnú. Zdraženie potravín, alkoholických nápojov, tabaku a dovoleniek totiž prevážilo nad poklesom cien palív. Medzimesačná januárová inflácia v ČR bola na úrovni 0,1 % a v medziročnom porovnaní sa ceny tiež zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom v pondelok český štatistický úrad.
Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že medzimesačne sa české spotrebiteľské ceny v januári znížia o 0,2 % a medziročne budú tiež o 0,2 % nižšie. Správa o vývoji inflácie v ČR posunula hodnotu českej koruny najvyššie od 23. decembra. Koruna si oproti spoločnej európskej mene do 9:40 GMT pripísala 0,1 % a posilnila na úroveň 27,765 CZK/EUR.

Česká centrálna banka minulý týždeň uviedla, že tento rok môže tolerovať infláciu v blízkosti nuly a nebude reagovať na bezprostredné vplyvy poklesu globálnych cien ropy. Centrálna banka ČR od novembra 2013 využíva ako svoj hlavný nástroj výmenný kurz koruny a uplatňuje sľub, že prinajmenšom do druhej polovice roku 2016 nedovolí korune posilniť viac ako na úroveň 27 CZK/EUR. V uplynulom mesiaci sa objavili dohady o tom, že banka stanoví ešte nižší kurz koruny voči euru. Centrálna banka však uviedla, že to urobí iba vtedy, ak by nastalo dlhodobé zosilnenie deflačných tlakov, ktoré by mohli oslabiť domáci dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy