Štáty G20 sa musia sústrediť na vyššiu produktivitu práce

V pondelok, pred stretnutím krajín G20, to vyhlásila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) s tým, že produktivita práce ostáva hlavným motorom dlhodobého hospodárskeho rastu

Krajiny zoskupenia G20 sa musia sústrediť na vyššiu produktivitu práce a stať sa viac konkurencieschopnými a inovatívnymi, ak chcú splniť svoj sľub a zvýšiť hospodársky rast. V pondelok, pred stretnutím krajín G20, to vyhlásila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). „Produktivita práce naďalej zostáva hlavným motorom dlhodobého rastu,“ uviedla OECD.

Lídri krajín G20 sa minulý rok dohodli na prijatí opatrení, ktoré do piatich rokov majú zvýšiť spoločný hrubý domáci produkt (HDP) týchto krajín o 2 percentuálne body nad úroveň plánovanú na rok 2013. Akčný plán z austrálskeho Brisbane obsahuje približne tisíc opatrení. „Prioritou by mali byť reformy zacielené na rozvoj zručností a kapitálu založeného na znalostiach,“ uvádza OECD.

„Vlády musia zdokonaliť nastavenie politiky v oblasti hospodárskej súťaže a inovácií a umožniť tak vstup na trh novým firmám, umožniť hladké prerozdelenie kapitálu a pracovnej sily smerom k najproduktívnejším firmám a sektorom,“ uzavrela OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy