Miera nezamestnanosti v Českej republike v januári vzrástla na 7,7 %

Praha 9. februára (TASR)- Miera nezamestnanosti v Českej republike síce v januári vzrástla na 7,7 % z decembrových 7,5 %, ale tento sezónny skok na pozitívnom trende českého trhu práce vôbec nič nemení. Uviedol to dnes na svojej internetovej stránke český portál Patria.cz.
Presnejšie, v evidencii českých úradov pribudlo minulý mesiac 14.000 nezamestnaných. Bez práce je tak 556.000 ľudí. Analytici však takýto vývoj očakávali. Dôvodom nárastu nezamestnaných je ukončenie sezónnych prác, a to najmä v stavebníctve.
Ale v medziročnom porovnaní januárová miera nezamestnanosti v ČR klesla. Vlani bolo v prvom mesiaci roka bez práce o 73.083 ľudí viac ako v tento rok a miera nezamestnanosti v januári 2014 dosiahla 8,6 %, teda bola o takmer percentuálny bod vyššia. Podľa Patrie sa tak dá povedať, že rast českej ekonomiky, aj keď nie je oslňujúci, pomáha vytvárať nové pracovné miesta a zlepšovať situáciu na trhu práce.
Patria predpovedá, že tento trend, teda zlepšovanie situácie na českom trhu práce, bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch a nezamestnanosť čoskoro klesne pod hranicu 7 %.
Naznačuje to rast voľných pracovných miest. V januári 2014 ich bolo vyše 62.000, čo je o 25.000 viac ako vlani. Toľko pracovných príležitostí v Česko bolo pritom naposledy v roku 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy