V USA vzniklo v januári 257.000 nových miest, nezamestnanosť vzrástla na 5,7 %

Americká ekonomika vytvorila v januári omnoho viac nových pracovných miest, než sa čakalo, miera nezamestnanosti napriek tomu mierne vzrástla. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg a portál RTTNews.
Ako ministerstvo uviedlo, minulý mesiac vzniklo v USA celkovo 257.000 nových pracovných miest. To je podstatne viac, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s tým, že v ekonomike vznikne 230.000 nových pracovných pozícií. Ministerstvo okrem toho revidovalo smerom nahor aj údaje za november a december. V novembri podľa nových údajov vzniklo až 423.000 nových pracovných miest, čo predstavuje najvyššie číslo od mája 2010. Rovnako vylepšilo čísla aj za posledný mesiac minulého roka, a to z pôvodnej hodnoty 252.000 na 329.000.
Napriek pozitívnym číslam za január však miera nezamestnanosti vzrástla na 5,7 % z 5,6 % v decembri. Analytici pritom počítali s jej zotrvaním na decembrovej úrovni, ktorá znamenala 6,5-ročné minimum.
Podľa ekonómov to však nemusí znamenať automaticky problém. Mierne zvýšenie nezamestnanosti poukazuje na to, že prácu si začalo hľadať viac Američanov. Vzhľadom na vývoj ekonomiky totiž veria, že ich šance nájsť si prácu sú väčšie. A tým, že si začali prácu hľadať, zaradili sa do evidencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy