Na budúci týždeň bude mimoriadne zasadnutie Euroskupiny zamerané na Grécko

Ministri financií eurozóny (Euroskupina) sa v stredu 11. februára zídu v Bruseli na mimoriadnom zasadnutí zameranom na otázku gréckeho dlhu. Informoval o tom dnes predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.
Na uvedenom stretnutí nový grécky minister financií Janis Varufakis bude mať príležitosť predložiť nové návrhy gréckej vlády súvisiace so znížením štátneho dlhu a zastavením prísnych úsporných opatrení.
„Stretnutie Euroskupiny venované Grécku sa uskutoční v stredu 11. februára o 16.30 hodine,“ oznámil dnes Dijsselbloem. O deň neskôr, vo štvrtok 12. februára, sa bude v Bruseli konať mimoriadny summit EÚ venovaný bezpečnostným otázkam súvisiacim s dianím na Ukrajine a bojom proti terorizmu. Prvýkrát sa na ňom predstaví nový predseda gréckej vlády Alexis Tsipras. Je viac ako pravdepodobné, že najvyšší lídri EÚ sa budú zaoberať aj situáciou v Grécku.
Eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici v tejto súvislosti pripomenul, že okrem mimoriadneho stretnutia členov Euroskupiny budú v najbližších dňoch aj ďalšie príležitosti na hľadanie riešení problémov Grécka. Napríklad zasadnutie ministrov financií skupiny G20 v Istanbule (9.-10.2.), ako aj riadne každomesačné stretnutie 19-člennej Euroskupiny, ktoré sa uskutoční 16. februára.
Tsipras a Varufakis počas tohto týždňa absolvovali menšie európske turné v snahe získať podporu pre svoje plány spojené s otázkou štátneho dlhu a úspor. Varufakis navrhol nahradiť existujúce štátne dlhopisy s cennými papiermi zohľadňujúcimi vývoj gréckeho hospodárstva, voči čomu sa Európska centrálna banka (ECB) aj Nemecko stavajú skôr odmietavo.

Súvisiace články

Aktuálne správy