Neobsadenosť priemyselných budov klesla podľa C&W na 3,4 %

Podľa zverejnených informácií realitno-poradenskou spoločnosťou Cushman & Wakefield sa v poslednom kvartáli 2014 neuskutočnila žiadna nová výstavba na priemyselnom trhu SR.

Neobsadenosť priemyselných priestorov klesla v štvrtom kvartáli minulého roka na 3,4 % z 4,6 %. Informovala o tom realitno-poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield (C&W). Analytici firmy považujú takúto hodnotu neobsadenosti za pomerne nízku v porovnaní s ostatnými krajinami strednej Európy.

V sledovanom období, podobne ako v predošlých kvartáloch, väčšina transakcií na trhu boli predĺženia existujúcich nájomných zmlúv alebo expanzie. C&W pri tom očakáva v najbližších kvartáloch novú výstavbu, čo znamená, že miera neobsadenosti bude rásť. „Nízka miera neobsadenosti zvyčajne motivuje developerské spoločnosti začať novú výstavbu a očakávame, že jej úroveň bude počas nasledujúcich kvartálov opäť stúpať, aby uspokojila dopyt na trhu,“ poznamenal konzultant priemyselných nehnuteľností C&W Martin Hudák.

Podľa zverejnených informácií poradenskou spoločnosťou sa v poslednom kvartáli 2014 neuskutočnila žiadna nová výstavba na priemyselnom trhu čo potvrdzuje, že na Slovensku je výstavba veľmi limitovaná a nepravidelná. „Zatiaľ čo v treťom kvartáli 2014 bolo na trhu postavených približne 14 tisíc metrov štvorcových moderných priemyselných priestorov, v poslednom kvartáli nebola dokončená žiadna priemyselná výstavba určená na prenájom,“ uviedol C&W.

V ostatnom kvartáli minulého roka boli uzatvorené nájomné zmluvy na 61 tisíc metrov štvorcových nových priemyselných priestorov. „Tento fakt vnímame veľmi pozitívne, nakoľko developeri prenajímajú voľné priestory novým nájomcom alebo existujúcim nájomcom, ktorí expandujú. Sektor maloobchodu a logistické spoločnosti boli najaktívnejšie, pokiaľ ide o prenájom priestorov v poslednom kvartáli,“ uzavrela poradenská firma.

Spoločnosť Cushman & Wakefield je najväčším súkromným poskytovateľom služieb v oblasti komerčných nehnuteľností na svete. Firma bola založená v roku 1917, má 250 kancelárií v 60 krajinách a viac ako 16 000 zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy