Hodnota pohľadávok po lehote splatnosti v SR vlani medziročne vzrástla o 30 %

Minulý rok skrachovalo na Slovensku rekordných 407 firiem. Jednou z hlavných príčin konkurzov je podľa spoločnosti Euler Hermes zhoršujúca sa platobná disciplína. Aj keď počet pohľadávok po lehote splatnosti zostáva približne na rovnakej úrovni, ich hodnota medziročne vzrástla o 30 % a ich celkový objem je najvyšší od krízového roku 2009.
„Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa vo zvýšenej miere dostávali do problémov väčšie podniky s vyšším objemom otvorených záväzkov z obchodného styku, čoho príkladom sú reštrukturalizácie Doprastavu a Váhostavu,“ upozornil riaditeľ spoločnosti Tomáš Jurík. Ako dodal, druhotná platobná neschopnosť má dominový efekt a ťahá ku dnu aj ďalšie firmy, ktoré svojim obchodným partnerom neplatia preto, že nezaplatili im.
Najvýraznejší zásah vlani utrpelo stavebníctvo. Pádom veľkých stavebných firiem sa podľa Juríka rozbehla špirála neplatenia, na ktorú doplácajú najmä menší subdodávatelia. Naopak, dlhodobo najmenej problémovými sú informačné technológie, telekomunikácie a farmaceutický priemysel. Vzhľadom na aktuálnu dobrú výkonnosť sa medzi najmenej problémové sektory na Slovensku radí aj automobilový priemysel.
Kým podiel exportných pohľadávok na celkovom množstve nahlásených poistných udalostí bol 37 %, podiel na vyplatených poistných udalostiach dosiahol až 66 %. V rámci domáceho obchodného styku sa firmám podarilo vymôcť od dlžníkov až 87 % nahlásených polehotných pohľadávok.
Zatiaľ čo celková úspešnosť mimosúdneho vymáhania v roku 2014 dosiahla viac ako 50 %, výťažnosť konkurzov a reštrukturalizácií v prípade nezabezpečených veriteľov sa dlhodobo pohybuje pod 10 %. „Preto by veritelia mimosúdne inkaso nemali príliš dlho odkladať, ak chcú predchádzať problémom s druhotnou platobnou neschopnosťou,“ domnieva sa Jurík. Firmy by sa podľa neho mali snažiť vzniku polehotných pohľadávok predísť.
Spoločnosť zároveň zostavila rebríček účinnosti vymáhania pohľadávok, ktorý porovnáva 44 krajín. Zohľadňovala pritom tri hlavné faktory, ktoré prispievajú k lokálnym komplikáciám, a to platobné zvyky, súdne konanie a insolvenčné nebezpečenstvo. Švédsko, Nemecko a Rakúsko patria vo vymáhaní pohľadávok k najmenej zložitým krajinám. Na opačnom konci rebríčka sú Rusko, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia. Slovensko sa umiestnilo na 37. priečke.

Súvisiace články

Aktuálne správy