Maloobchod Španielska vzrástol najviac za 11 rokov

Decembrové maloobchodné tržby v krajine medziročne posilnili o 6,5 %

Španielske maloobchodné tržby v decembri medziročne stúpli o 6,5 %. Išlo o ich najväčší rast od roku 2003, čo sa považuje za najnovší znak toho, že klesajúce ceny podporujú spotrebiteľské výdavky a nespôsobujú odkladanie nákupov v nádeji na ďalšie zlacňovanie v budúcnosti. Z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil španielsky štatistický úrad, vyplýva, že najviac sa zvýšili tržby za predaj tovarov dlhodobej spotreby, a to o 8,2 %.

„Teraz to vyzerá tak, že ľudia robia také výdavky, ktoré dlhé obdobie odkladali,“ povedal José María Bonmatí, generálny riaditeľ asociácie maloobchodu AECOC. Posilnili aj tržby za predaj potravín, a to o 4,9 %. Decembrový rast celkových tržieb maloobchodu Španielska nasledoval po ich novembrovom posilnení o 1,9 %. Maloobchod krajiny vzrástol počas ôsmich z posledných deviatich mesiacov. Predchádzalo tomu trojročné obdobie poklesu.

Za celý rok 2014 španielske maloobchodné tržby vzrástli o 1 %. Išlo o ich prvý celoročný rast od roku 2007. Predpokladá sa, že ekonomika Španielska, ktorej rast závisí hlavne od domáceho dopytu, v tomto roku posilní prinajmenšom o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy