Draghi ohlásil pumpovanie peňazí, rotačky ECB štartujú v marci

, bloomberg Foto: SITA

ECB na januárovom zasadnutí ponechala základnú sadzbu na 0,05%, depozitnú sadzbu na -0,20% a refinančnú sadzbu na 0,30%. Zároveň však banka uviedla, že neskôr ohlási "ďalšie opatrenia". Tlačovú konferencia Maria Draghiho, na ktorej by mohol byť oznámený program kvantitatívneho uvoľňovania, môžete sledovať od 14.30.

Proti programu budú podľa denníka Financial Times pravdepodobne hlasovať prezident Bundesbanky Jens Weidmann, alebo nemecká členka Výkonnej rady ECB Sabine Lautenschlagerová. Okrem Nemcov môže byť proti aj ďalší člen Výkonnej rady Luxemburčan Yves Mersch.

– Euro v hodinách predchádzajúcich kľúčovému oznámeniu ECB posilňuje. Od rána voči doláru získalo takmer pol percenta a teraz sa obchoduje v kurze 1,162 / USD.

– Nemecká kancelárka Angela Merkelová cez týždeň uviedla, že dúfa, že ECB nezačne zavádzať nejaké "škodlivé reformy", dnes pred tlačovou konferenciou Maria Draghiho vyhlásila, že "ECB dnes urobí nezávislé rozhodnutie". Na ekonomickom fóre v Davose povedala, že kvantitatívne uvoľňovanie nesmie odvrátiť pozornosť od potrebných reforiem v Európe.

Šéf ECB Draghi sa za drobné meškanie ospravedlnil, podľa neho za to môže nefungujúci výťah.

– ECB bude mesačne nakupovať štátne aj firemné dlhopisy v objeme 60 miliard eur. Nákupy potrvajú od marca 2015 minimálne do septembra 2016.Budeme sledovať infláciu, kým sa nevráti k 2 % cieľu. ECB bude nakupovať dlhopisy so splatnosťou medzi 2 a 30 rokmi. Je ťažké teraz stanoviť, aký bude pomer kupovaných štátnych dlhopisov voči firemným. ECB bude nakupovat aj dlhopisy so záporným výnosom.

– Program budeme implementovať decentralizovane. Nákupy cenných papierov budú založené na podiele členskej centrálnej  banky na imaní ECB.

– Vývoj na peňažnom a úverových trhoch je stále utlmený. Naše rozhodnutie by malo pomôcť posilniť dopyt. Dnešné rozhodnutie posilní zakotvenie stredne a dlhodobých inflačných očakávaní.

– V nasledujúcich mesiacoch predpokladáme, že bude inflácia veľmi nízka, alebo dokonca negatívna, uviedol Draghi. K postupnému rastu cien by podľa neho malo dôjsť až v druhej polovici tohto roka a v roku 2016.

– Úvery nefinančným inštitúciám sú stále slabé. V novembri predstavovali -1,3 % medziročne oproti -1,6 % v októbri. Stále je to však výrazné zlepšenie oproti prepadu o 3,2 % vo februári 2013.

– Investori na Draghiho slová zareagovali okamžite. Kým dopoludnia euro k doláru posilnilo o pol percenta, po vystúpení Maria Draghiho oslabuje o 0,6 % na 1,1543 dolára. Výnosy talianskych, španielskych a portugalských desaťročných dlhopisov klesajú.Výnos španielskych desaťročných dlhopisov dosiahol rekordné minimum 1,465 %, talianskych 1,609 %. Predseda nemeckej strany AFD Bernd Lucke podľa agentúry Bloomberg vyhlásil, že dnešné rozhodnutie ECB je 'zúfalým činom'. Južné štáty eurozóny by ju mali opustiť, pretože tento krok ECB problémy eurozóny nevyrieši.

Ročný rast úverov domácnostiam v novembri predstavoval 0,7 % oproti októbrovým 0,6 %.

Tento krok je nevyhnutný, aby sa odvrátilo riziko deflácie v eurozóne.

– Zdieľanie rizika nemá nič spoločné s nezávislosťou centrálnej banky. Rozhodnutia ECB majú mať vplyv na monetárnu politiku regiónu. Tento program je obrovský. Na jednej strane chceme uchovať princíp zdieľania rizika, preto udržiavame 25 % zdieľanie rizika, na druhej  strane chceme znížiť obavy mnohých krajín eurozóny z možného vplyvu na fiškálnu konsolidáciu.

– V programe OMT je úplné zdieľanie rizika nevyhnutné, aby bol program efektívny. OMT je tu, použiť ho môžeme a sme k tomu pripravení.

– Štáty musia zavádzať štrukturálne reformy. Čím viac ich zavedú, tým efektívnejší bude náš program. Je dôležité obnoviť dôveru na trhoch.

Dnešné rozhodnutie bolo jednomyseľné.

Bolo by obrovskou chybou považovať tento program QE za signál k fiškálnej expanzii. Tento program nie je stvorený k monetárnemu financovaniu. Mal by zvýšiť úverovú kapacitu bánk. Národné banky by mali kupovať dlhopisy od bánk, ktoré tým získajú likviditu na poskytovanie úverov.

Do nákupu vládnych dlhopisov budú zahrnuté aj krajiny využívajúce záchranné programy, napríklad Grécko. V prípade týchto krajín však budú platiť určité dodatočné kritériá. Ohľadom Grécka nemáme žiadne špeciálne pravidlo, stanovili sme si pravidlá, ktoré sa vzťahujú tak nejako na všetky. Máme 33 % limit na emitentov, preto by sme mohli grécke dlhopisy kúpiť najskôr v júli.

Ak vzniknú lokálne bubliny, mali by ich riešiť lokálne nástroje, nie monetárna politika.

– Euro prehlbuje straty, do ktorých spadlo počas tlačovej konferencie. Klesá pod 1,15 dolára a strata sa blíži k jednému percentu. Ťažko povedať, čo investorov natoľko sklamalo.

– K rozhodnutí ECB se na Twitteri vyjadril aj bývalý šéf amerického Fedu Ben Bernanke, ktorý stál za tlačením peňazí v USA, kde od roku 2008 prebehli tri kolá tohto programu. "Mám rád raňajšiu vôňu čerstvého kvantitativneho uvolňovania," napísal Bernanke.

Výnos francúzskych desaťročných dlhopisov klesá na rekordné minimum 0,602%. (Zdroj: Bloomberg)

Naším mandátom, a opakujem to po niekoľkýkrát, je cenová stabilita. Priemerná inflácia v minulom roku bola 0,4 %. V nasledujúcich desiatich rokoch by priemerná inflácia mala byť podľa prepočtov dnešného trhu 0,9 %. Preto sme len málo pochybovali o tom, či máme zasiahnuť. Veríme, že naše dnešné kroky pomôžu zdvihnúť infláciu. Vy tvrdíte, že naše kroky sú teraz na trhu započítané, a do určitej miery s tým môžem súhlasiť, ale medzi očakávaním a akciou je rozdiel. Očakávania fungujú iba v prípade, že existuje dôveryhodnosť v inštitúciu a my veríme, že túto dôveru získame práve dnešnou akciou.
– Konsenzus znamená, že sme sa napospol zhodli a nikto nič vážne nenamietal. 'Väčšina pre' znamená, že väčšina bola pre a pár malo námietky. Na túto formuláciu si zvykajte, väčšinou je to jedno, alebo druhé. Alebo jednomyseľnosť samozrejme, dodáva Draghi s úsmevom.

Európske akcie sa po oznámení šéfa ECB vyšplhali na sedemročné maximum. Európsky index The Stoxx Europe 600 posilnil o 0,8 percenta na 361,12 bodu, čo je najviac od decembra 2007, upozornila agentúra Blooomberg.
"Potom, čo ECB sľúbila, že utopí Európu v mori inflácie, sa zlato šplhá hore," píše na Twitteri americký investor Peter Schiff, ktorý sa preslávil napríklad tým, že ako jeden z mála expertov varoval pred hypotekárnou bublinou v USA v minulom desaťročí. Cena zlata vyjadrená v eurách sa podľa neho za posledných 30 dní zvýšila o 20 percent. Počas štvrtka sa cena dostala nad 1130 eur za trojskú uncu.

Stále v rade diskutujeme. Mnoho ľudí sa bojí, že uvoľnená politika raketovo spustí infláciu a hyperinfláciu. Niektorí dokonca ešte na konci roka 2013 nechceli znížiť úrokové sadzby.
Jacob Frenkel, predseda správnej rady banky JPMorgan Chase tvrdí, že ECB v septembri 2016 s QE určite neskončí. Draghi ale pakuje, že tento konkrétny program skončí v septembri 2016 a bude znovu začatý, ak to v záujme inflácie bude treba. Menový kurz je dôležitý, ale nie je cieľom ECB.

Ak sa ma ktokoľvek chcete opýtať na švajčiarsku centrálnu banku, uvedomte si, že nikdy nekomentujeme kroky iných centrálnych bánk.

– Cieľom tohto programu je pustiť na trhy likviditu, ktorá bude schopná sa prelievať po celej eurozóne. Iste, väčší efekt bude mať v krajinách, kde väčšie spready.


V ostatnom čase rastie počet špekulácií o tom, že Európska centrálna banka vo štvrtok oznámi program kvantitatívneho uvoľňovania. Trhy sa na to začali spoliehať potom, čo sa generálny advokát Európskeho súdneho dvora Pedro Cruz Villalón vyslovil v prospech programu OMT, a vyhlásil, že je v zásade v súlade s európskym právom, a za predpokladu, že budú splnené určité podmienky , bude teda úplne legálne aj legitímne. OMT predstavili už v roku 2012 a dá sa považovať za predchodcu QE, hoci nebol nikdy použitý.

Benoît Coeur
V rozhovore pre írsky denník člen užšieho vedenia ECB Benoît Coeur vyhlásil, že ak ECB ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu pristúpi, malo by byť naozaj masívne, aby ukázala, že to je nástroj, ktorý skutočne môže zabrániť pádu eurozóny do deflácie.  A eurozóna v decembri skutočne do 0,2 % deflácie skĺzla. Ceny navyše klesli aj v celej EÚ. Po tejto správe nasledovali náznaky o možnom ďalšom kroku ECB. Najskôr trhy prekvapil francúzsky prezident François Hollande, ktorý v pondelok vyhlásil, že ECB má v úmysle poskytnúť ekonomike výraznú injekciu likvidity. Následne správu čiastočne dementoval a vyhlásil, že to nevie isto a je to úplne na rozhodnutí guvernérov. Šéf rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny, ktorý je jedným z členov menového výboru ECB, oznámil, že zasadnutie ECB podľa neho bude zaujímavé, ale nikto by sa "nemal príliš vzrušovať ". Na verejnosť sa nakoniec dostala správa, že medzi guvernérmi ECB koluje návrh kvantitatívneho uvoľňovania v objeme 50 miliárd eur mesačne, ktorý by mal trvať až do konca roka 2016 a začať v marci tohto roku. To by na trhy napumpovalo výrazne viac likvidity, než predtým analytici očakávali.

Christine Lagarde

Ohľadom kvantitatívneho uvoľňovania v Európe panujú rozdielne názory. Šéfka Medzinárodného fondu Christine Lagardeová sa domnieva, že QE v Európe funguje, ešte než začalo, naproti tomu bývalý šéf britskej centrálnej banky Mervyn King tvrdí, že fungovať nebude. "Za posledných niekoľko rokov sme zažili tak masívny stimul, aký svet ešte nevidieť, a napriek tomu sa nám nepodarilo vyriešiť problém slabého dopytu," hovorí King. "Stále si aj po šiestich rokoch myslieť, že kvantitatívne uvoľňovanie je odpoveďou, sa mi nezdá správne," dodáva. Súhlasí s ním aj bývalý minister financií Spojených štátov Larry Summers, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre v Davose uviedol, že QE v Európe nebude fungovať. V názoroch sa rozchádza aj Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj. Zatiaľ čo jej generálny tajomník José Ángel Gurría vyzval ECB, aby už QE konečne spustila, jeden z ekonómov OECD William White, ktorý predvídal finančnú krízu dávno predtým, než prepukla, od QE v Európe rovnako ako Summers odrádza.

William White
"Kvantitatívne uvoľňovanie vôbec nepomôže. Európa oveľa viac ako Spojené štáty závisí na malých a stredných podnikoch, a tie získavajú financovanie z bánk, nie cez dlhopisové trhy," vyhlásil v stredu White. "Aj po úspešnom absolvovaní záťažových testov sa banky stále správajú ako mŕtve chrobáky. Neposkytujú pôžičky malým firmám pre celý rad dôvodov a diferenciál úrokových sadzieb stále rastie," dodal.

Kvantitatívne uvoľňovanie sa už dlho nepáči Nemecku. Najskôr Nemecko poslalo na Európsky  súdny  dvor sťažnosť na program OMT a potom opakovane riešilo, aké dlhopisy by ECB mala nakupovať tak, aby nešlo o monetárne financovanie krachujúcich štátov eurozóny. Tento problém by čiastočne mohol vyriešiť návrh, že by ECB nakupovala dlhopisy v závislosti na tom, ako jednotlivé národné centrálne banky prispievajú každoročne ECB, tento plán však zatiaľ len leží na stole.

Súvisiace články

Aktuálne správy