Europoslanci pri dohode TTIP trvajú na ochrane poľnohospodárskych noriem EÚ

Európsky parlament (EP) by mal použiť všetok svoj vplyv na ochranu poľnohospodárstva EÚ v rámci rokovaní s USA o transatlantickej dohode o voľnom obchode a investíciách (TTIP) a zabezpečiť, že "nebudú obetované" vysoko kvalitné štandardy EÚ na výroby potravín a ochrany spotrebiteľov.

Európsky parlament (EP) by mal použiť všetok svoj vplyv na ochranu poľnohospodárstva EÚ v rámci rokovaní s USA o transatlantickej dohode o voľnom obchode a investíciách (TTIP) a zabezpečiť, že „nebudú obetované“ vysoko kvalitné štandardy EÚ na výroby potravín a ochrany spotrebiteľov.
Zhodli sa na tom členovia parlamentného Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI) počas stredajšej (21. 1.) rozpravy o prioritách zákonodarného zboru EÚ v rámci rokovaní o TTIP. Poslanci zároveň upozornili, že europarlament bude mať posledné slovo ohľadom toho, či táto dohoda s USA prejde, alebo nie.
Predseda výboru AGRI, poľský europoslanec Czesław Adam Siekierski, v rámci debát uviedol, že USA je pre EÚ dôležitý partner a veľký trh, čo poskytuje veľa príležitostí na spoluprácu, ale zároveň aj „závažné hrozby“ z hľadiska európskych poľnohospodárov.
Taliansky poslanec Paolo De Castro, ktorý je spoluspravodajcom europarlamentu v otázke TTIP, poznamenal, že táto dohoda prinesie „obzvlášť dôležitú zmenu pre odvetvie poľnohospodárstva EÚ“. Dodal, že namieste je opatrný optimizmus, lebo v poslednom desaťročí platilo, že boli väčšie obchodné toky z EÚ do USA než naopak, ale únia môže mať „značné obavy“, že sa to zmení.
„My v Európe máme určité normy a v žiadnom prípade nebudeme kapitulovať z týchto štandardov,“ upozornil konzervatívny britský poslanec James Nicholson, ktorý je takisto spoluspravodajcom EP pre TTIP.
Nicholson zdôraznil, že EÚ musí brániť a chrániť najvyššie záujmy európskych poľnohospodárov, ktorých by sa nemala vzdať pre to, že „predáme niekoľko nových áut v Spojených štátoch“.
Viacero členov výboru AGRI sa zameralo na pozitívne aspekty TTIP, zatiaľ čo ďalší vyzývali na opatrnosť, varovali pred naivitou alebo žiadali odmietnutie širokorozsiahlej dohody s USA.
Väčšina členov tohto dôležitého výboru EP však trvala na zachovaní vysokých štandardov na ochranu spotrebiteľov v EÚ a zdôraznila, že je rovnako potrebné chrániť aj poľnohospodárov.
De Castro opakovane upozornil, že v prípade, že výsledok rokovaní o TTIP z hľadiska europarlamentu nebude uspokojivý, táto inštitúcia „má právo veta“.

Súvisiace články

Aktuálne správy