Eurostat potvrdil zápornú decembrovú infláciu v eurozóne aj EÚ

Medziročná miera inflácie v eurozóne podľa očakávaní v decembri 2014 klesla do záporného teritória na -0,2 % z 0,3 % vlani v novembri. Dosiahla tak najnižšiu úroveň od septembra 2009. V decembri 2013 bola inflácia v eurozóne na úrovni 0,8 %. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v regióne, ktorý platí eurom, v decembri znížili o 0,1 %.
Aj v celej Európskej únii (EÚ) sa medziročná inflácia v decembri prepadla do záporných čísiel na -0,1 % z novembrových 0,3 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci predchádzajúceho roka 2013 sa nachádzala na úrovni 1 %. V medzimesačnom porovnaní klesli ceny tovarov a služieb v EÚ v decembri o 0,1 %.
Štatistiky tiež odhalili, že v decembri vykázalo až 16 štátov EÚ zápornú medziročnú infláciu, pričom najnižšiu mieru inflácie nahlásili Grécko (-2,5 %) Bulharsko (-2 %), Španielsko (-1,1 %) a Cyprus (-1 %).
Naopak, najvyššiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali vlani v decembri Rumunsko (1 %), Rakúsko (0,8 %) a Fínsko (0,6 %).
V porovnaní s novembrom sa decembrová miera inflácie znížila v 26 štátoch EÚ, vo Švédsku stagnovala a len v Estónsku stúpla.
Na Slovensku v decembri klesla medziročná inflácia na -0,1 % z 0 % v novembri a medzimesačne sa spotrebiteľské ceny znížili o 0,3 %.
K zápornej miere inflácie najviac prispel pád cien pohonných látok, a to -0,53 percentuálnymi bodmi (p. b.), vykurovacieho oleja (-0,17 p. b.) a telekomunikácií (-0,08 p. b.).

Súvisiace články

Aktuálne správy