Zrušenie sankcií podporuje okrem Slovenska ďalších 6 krajín EÚ, tvrdí ruská agentúra

, ČTK Foto:SITA

Sedem z 28 členských štátov Európskej únie podporuje zrušenie protiruských sankcií, v tejto skupine sú okrem iného Česko aj Slovensko, tvrdí s odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje v Bruseli ruská tlačová agentúra TASS. Únijní ministri zahraničia by podľa agentúry mali o sankciách hovoriť na marcovej schôdzke.

"Odvolanie sankcií podporujú Rakúsko, Maďarsko, Taliansko, Cyprus, Francúzsko, Česká republika a Slovensko," citoval TASS svoj zdroj. Ten vraj tiež uviedol, že únijní ministri sa na januárovom stretnutí o sankciách rozhodovať nechystajú. "Rusko bude samozrejme súčasťou agendy, ale o probléme sankcií, ich možnom zrušení, zmäkčení či obnovení sa nebude rokovať. Rozhodnutie o sankciách by malo byť urobené v marci."

Denník The Wall Street Journal pred časom informoval o dokumente, ktorý pripravuje diplomatická služba EÚ. V ňom sa vraj počíta so zmiernením sankcií a s čiastočnou normalizáciou vzťahov s Ruskom, ak Moskva zmení svoj postoj k Ukrajine. Denník tiež napísal, že o dokumente by mali ministri zahraničia rokovať už na svojej januárovej schôdzke v Bruseli.

Únia kvôli ukrajinskej kríze zaviedla niekoľko druhov sankcií voči ukrajinským separatistom a voči Rusku, viac ako stovke osôb a niekoľkými firmám zmrazil Brusel európske majetky a zakázal im vstup na územie EÚ. Rusko v reakcii na tento krok zakázalo dovoz určitých potravín z EÚ a USA.

Rusko v posledných mesiacoch zápasí s ekonomickými problémami, ktoré sú ale spôsobené skôr nízkou cenou ropy a obmedzením prístupu ruských bánk na svetové finančné trhy, čo bolo tiež súčasťou sankcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy