Výrobné ceny v USA v decembri klesli najviac za tri roky

Výrobné ceny v USA sa aj v decembri znížili najvýraznejšie za vyše tri roky. Dôvodom bol pokračujúci pokles cien energií. To signalizuje, že inflačné tlaky v najväčšej svetovej ekonomike zostávajú slabé, čo je výstražné znamenie pre americkú centrálnu banku Fed, ktorá zvažuje svoj ďalší krok v oblasti menovej politiky. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Z údajov amerického ministerstva práce vyplýva, že index cien výrobcov sa vlani v decembri znížil medzimesačne o 0,3 %. To bol jeho najvýraznejší pokles od októbra 2011 a väčší ako v novembri minulého roka, keď sa znížil o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa výrobné ceny v Spojených štátoch v decembri zvýšili o 1,1 %, čo bolo zase menej ako v novembri, keď stúpli o 1,4 %, a zároveň najmenší nárast výrobných cien od novembra 2013.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, však očakávali, že sa výrobné ceny v USA v decembri znížia medzimesačne o 0,4 % a medziročne stúpnu o 1 %.
Ceny energií sa pritom v decembri oproti novembru prepadli o 6,6 % a ceny potravín sa znížili o 0,4 %.
Decembrový jadrový index, teda výrobné ceny bez započítania nestálych cien energií a potravín, pritom medzimesačne vzrástol o 0,3 % a medziročne o 2,1 %.
Za celý minulý rok sa ceny hotových výrobkov, ktoré opustili brány amerických tovární, zvýšili v priemere o 1,1 %, čo je mierne spomalenie oproti ich 1,2-% rastu v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy