EK by mohla uplatniť flexibilný výklad pravidiel

Európska komisia (EK) by mohla využiť flexibilný výklad rozpočtových pravidiel EÚ pri marcovom konečnom posudzovaní rozpočtu Talianska na rok 2015. Vo štvrtok to povedal viceprezident EK Jyrki Katainen. Vláda talianskeho premiéra Mattea Renziho nalieha na EK, aby uplatnila „flexibilitu“ a netrvala na prudkom znižovaní rozpočtového deficitu v čase, keď sa Taliansko snaží presadzovať reformy a čelí dlhej hospodárskej stagnácii.

Podľa Katainena bude ťažké hodnotiť situáciu v Taliansku pred tým, než EK vydá ďalšiu prognózu. Katainen si však „dokáže predstaviť, že Taliansko by mohlo ťažiť z flexibility, podobne ako iné krajiny.“

Problém s plnením rozpočtových pravidiel má okrem Talianska aj Francúzsko. Talianska ekonomika sa zmenšuje, Francúzska ledva rastie. Pravidlá EÚ žiadajú od krajín, aby znižovali svoj štrukturálny rozpočtový deficit tempom 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Taliansko aj Francúzsko však navrhujú miernejšie škrty. Pravidlá EÚ stanovujú maximálnu výšku rozpočtového deficitu na 3 % HDP a maximálnu výšku verejného dlhu na 60 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy