Frank ide prudko hore: Švajčiarska národná banka zrušila minimálnu hladinu menového kurzu

, bloomberg FOTO: SITA

Švajčiarska národná banka vo štvrtok oznámila, že už nie je opodstatnené umelo držať slabý franka preto zrušila dno 1,20 EUR / CHF. Zároveň znížila depozitnú sadzbu na -0,75 % a dodala, že menový kurz bude naďalej zohľadňovať pri určovaní menovej politiky. Frank v reakcii skokovo posilnil voči euru o 30 %.

Švajčiarska národná banka vo štvrtok nečakane uvoľnila strop pre frank a ukončila tri roky trvajúcu intervenciu, ktorá mala chrániť švajčiarsku ekonomiku pred turbulenciami v eurozóne spojenými s dlhovou krízou.

Banka nečakane tiež znížila depozitnú sadzbu o 50 bázických bodov do záporu na -0,75 %. Banka zároveň posunula cieľové rozmedzie trojmesačnej sadzby LIBOR na -1,25 % a -0,25 % z pôvodných -0,75 % až +0,25 %.

"Strop menového kurzu bol zavedený v čase, keď bol frank výrazne nadhodnotený a na finančných trhoch panovala extrémne vysoká miera neistoty," napísala v tlačovom vyhlásení banka. "Toto výnimočné a dočasné opatrenie švajčiarsku ekonomiku ochránilo pred ujmou. Kým je švajčiarsky frank stále vysoko, od uvedenia minimálneho menového kurzu sa všeobecne nadhodnotenie znížilo. Ekonomika dokázala túto fázu využiť a prispôsobiť sa novej situácii."

SNB v roku 2011 zaviedla politiku brániacu poklesu kurzu eura voči švajčiarskemu franku pod 1,20 EUR / CHF, aby zabránila negatívnym vplyvom silnej domácej meny na ekonomiku. Po zrušení tejto politiky sa euro prepadlo až na 0,8052 CHF, následne sa kurz vrátil k parite.

"V poslednom čase sa prehĺbila divergencia medzi monetárnymi politikami bánk vo významných regiónoch a tento trend bude pravdepodobne pokračovať. Euro výrazne oslabilo voči doláru, čo spôsobilo oslabenie švajčiarskeho franku voči doláru. V týchto podmienkach národná banka rozhodla, že udržiavanie hladiny voči euru už nie je opodstatnené," píše v správe banka.

"Banka výrazne znižuje depozitnú sadzbu, aby zabezpečila, že ukončenie stráženej hladiny menového kurzu nepovedie k nevhodnému uťahovanie monetárnych podmienok. Národná banka bude naďalej zohľadňovať menový kurz pri formulovaní svojej menovej politiky. Preto zostane aktívna na menových trhoch, ak by bolo potrebné ovplyvniť týmto spôsobom monetárne podmienky," dodáva sa v správe SNB.

Švajčiarska centrálna banka hovorí o svojich krokov v súvislosti so zvýšenou neistotou na menových trhoch. Analytici pripúšťajú, že môže ísť o špekulácie ohľadom chaosu spôsobenom "Grexitom" a možnosť, že ECB pristúpi ku kvatitatívnemu uvoľňovaniu. Švajčiarska centrálna banka zjavne predpokladá, že Európska centrálna banka naozaj svoj úmysel realizovať kvantitatívne uvoľňovanie už čoskoro oznámi a že v reakcii na neho euro ďalej oslabí. Pozícia švajčiarskeho franku ako bezpečného útočiska sa tým ďalej zvýrazní. Pre švajčiarsku centrálnu banku by potom mohlo byť neudržateľne nákladné švajčiarskou menu v rámci intervenčného systému priebežne oslabovať tak, aby sa stále držala minimálne na úrovni 1,20 franku za euro. Ostatne skokové posilnenie franku, o nejakých tridsať percent, v reakcii na krok Švajčiarskej národnej banky ukazuje, ako príliš bol kurz franku podhodnotený. Švajčiari jednoducho zistili, že miliardové objemy, ktoré doteraz vydali na udržanie kurzu franku na slabšej úrovni, by bolo kvôli očakávanému spusteniu kvantitatívneho uvoľňovania nutné zásadne navýšiť. A jednoducho to vzdali.

Súvisiace články

Aktuálne správy