MMF poskytol Poľsku novú úverovú linku

Medzinárodný menový fond (MMF) poskytol Poľsku dvojročnú flexibilnú úverovú linku s limitom vo výške 22,1 mld. USD. Nová úverová linka nahrádza predchádzajúcu s limitom 33,8 mld. USD, ktorej platnosť vypršala tento mesiac.

Medzinárodný menový fond (MMF) poskytol Poľsku dvojročnú flexibilnú úverovú linku s limitom vo výške 22,1 mld. USD. V stredu o tom informovala poľská centrálna banka. Nová úverová linka nahrádza predchádzajúcu s limitom 33,8 mld. USD, ktorej platnosť vypršala tento mesiac. Zníženie rozsahu úverovej linky je v súlade s požiadavkou Poľska. Podľa MMF Poľsko nezamýšľa prostriedky z úverovej linky čerpať.

Zástupca šéfky MMF Min Zhu vyhlásil, že Poľsko naďalej čelí zahraničným rizikám, ku ktorým patrí pomalý rast eurozóny, volatilita na globálnych finančných trhoch a geopolitické napätie v regióne. „Vzhľadom na tieto okolnosti dvojročná úverová linka posilňuje ochranu Poľska voči zahraničným rizikám, pomáha udržiavať dôveru trhov a podporuje ekonomickú stratégiu krajiny,“ povedal Min Zhu. Zároveň uviedol, že zníženie rozsahu úverovej linky je jasný signál, že poľskí predstavitelia chcú dohodu o úverovej linke ukončiť, ak vonkajšie riziká ustúpia.

(1 EUR = 1,1775 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy