Pád českej koruny, oplatí sa ešte cestovať za prácou?

, ČTK Foto: SITA

Slabší kurz než počas dnešného obchodovania zaznamenala česká mena voči euru naposledy vo februári roku 2009 a k doláru v marci 2006.

Najnižšia úroveň za posledných zhruba deväť rokov k doláru a za šesť rokov k euru. Natoľko sa dnes dopoludnia prepadol kurz českej koruny. Pokračoval tak pokles z minulého týždňa. Česká mena sa dostala na 28,4 koruny k euru a prekročila hranicu 24 korún za dolár. V bankách a zmenárňach sa euro predávalo bežne už za 29 korún a dolár vyjde v priemere približne na 24,50 koruny.

K ďalšiemu oslabovaniu prispeli údaje z Českého štatistického úradu ale aj problémy eurozóny. V piatok najprv štatistici zverejnili údaje o miernom medzimesačnom poklese cien v novembri 2014 a dnes potom ďalší tlak na korunu vytvorila na prvý pohľad nepriaznivá štatistika o len miernom náraste maloobchodných tržieb. V skutočnosti ale aj dnešné dáta potvrdzujú rastúci trend útrat českých domácností z posledných mesiacov.

V súvislosti s piatkovou správou sa potom začalo hovoriť o návrate hrozby deflácie a prípadnom ďalšom riadenom oslabovaní českej koruny pod taktovkou Českej národnej banky. Riaditeľ menovej a štatistickej sekcie ČNB Tomáš Holub ale v nedeľných Otázkach Václava Moravca povedal, že česká ekonomika zatiaľ nie je v situácii, aby bolo nutné posúvať intervenčné pásmo. Pripustil však, že k tomu v budúcnosti môže dôjsť.

"Špekulácie na ďalšie intervencie ČNB silnejú," povedal analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Hoci si stále nemyslíme, že by ČNB na najbližšom februárovom rokovaní siahla rovno k posunutiu cieľového kurzu, riziko nepochybne rastie. Návrat do normálneho režimu sa odsúva výrazne ďalej," myslí si.

Nebolo to tak dávno, čo česká koruna atakovala hranicu 23 korún za euro. Do Česka chodia zo Slovenska pracovať najmä robotníci na týždňovky. Po poklese koruny im zárobky padli riadne dole. Po výmene výplaty v českých korunách im zostane eur menej. Analytik ČSOB Marek Gábriš tvrdí, že rozdiel medzi priemernými platmi v Česku a na Slovensku sa za tri roky scvrkol z 200 eur na 80 eur.Z pohľadu ohodnotenia je teda práca v Česku menej atraktívna. Platy v Česku už nie sú o toľko vyššie, aby tieto kurzové straty pokryli. To je dôvod preto počet Slovákov zamestnaných v Česku dlhodobo stagnuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy