Ponuky dôchodkov od poisťovní budú na jednotnom formulári

Sporitelia v 2. dôchodkovom pilieri, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a požiadali Sociálnu poisťovňu (SP) o starobný dôchodok, môžu od tohto roka požiadať aj o rentu z druhého piliera. Dôchodky budú vyplácať poisťovne s licenciou od Národnej banky Slovenska (NBS). Zatiaľ ju dostali Allianz -Slovenská poisťovňa, Union poisťovňa a Generali Slovensko. V prípade, že sporitelia na dôchodok už majú nárok, dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) im spočíta nasporenú sumu a každá z poisťovní na základe nasporenej sumy predloží svoju ponuku dôchodku prostredníctvom centrálneho elektronického ponukového systému, ktorý spravuje SP.
„Poisťovne majú na vystavenie ponúk v elektronickej podobe spoločný softvér. Takto každý dostane ponuky v rovnakej grafickej úprave, aby si v tomto vzájomne nekonkurovali. Konkurovať si budú len výškou ponúknutého dôchodku,“ informovala TASR generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Jozefína Žáková.
Minimálna doba sporenia bola v minulosti 10 rokov, tá sa však už zrušila. „Primárne o nároku na dôchodok rozhodne SP, žiadosť o dôchodok z 2. piliera sporitelia môžu podať aj priamo vo svojej DSS, avšak tá nemusí vedieť, či žiadateľ už má nárok na dôchodok. V podstate ten, kto nespĺňa podmienky na dôchodok z 1. piliera, nespĺňa ani podmienky výberu dôchodku z 2. piliera,“ vysvetlil Miroslav Čamek zo SLASPO.
Týka sa to nielen nároku na starobný dôchodok, ale aj tých, ktorí chcú odísť do predčasného dôchodku. „Aj v tomto prípade musí najskôr SP zhodnotiť, či predčasný dôchodok je v požadovanej minimálnej výške a či do riadneho dôchodku dotyčnej osobe nechýbajú viac než dva roky. V prípade, že podmienky spĺňa, SP túto informáciu poskytne DSS,“ doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy