Allianz chce poisťovať aj autonómne vozidlá

Nemecká poisťovňa Allianz plánuje poisťovať autonómne vozidlá, budú sa však musieť zmeniť podmienky odhadu rizík. Informoval o tom časopis Focus.
Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Allianz Alexandra Vollerta v budúcnosti sa riziko presunie z ľudskej chyby vodiča alebo iného účastníka cestnej premávky na výrobcu. Tento fakt sa už v najbližšom čase postará o horúce diskusie. Doteraz totiž platí, že aj v prípade zlyhania techniky, napríklad adaptívneho tempomatu, vždy za incident niesol zodpovednosť vodič.
Výrobcovia sa zbavovali zodpovednosti rôznymi trikmi, najčastejšie oznámením na displeji navigácie alebo multimediálneho systému, že vodič sa nesmie nechať týmto systémom počas jazdy rozptyľovať. V prípade autonómneho jazdenia je tento problém vypuklejší. Kto vlastne ponesie zodpovednosť, ak robotické auto zaviní dopravnú nehodu?
V prvom rade je potrebné zodpovedať otázku, či autonómna jazda je vôbec možná. Viedenský dohovor o cestnej premávke totiž hovorí: „Každý vodič musí mať svoje vozidlo neustále pod kontrolou.“ To znamená, že autonómne systémy sú prípustné iba za predpokladu, že vodič ich môže kedykoľvek vypnúť. V praxi z toho vyplýva, že aj autonómne vozidlo si bude vyžadovať vodičské oprávnenie.
Podľa štúdie konzultačnej spoločnosti Boston Consulting Group autonómne autá v priebehu 20 rokov ovládnu cesty a budú predstavovať až 10 % celosvetového predaja vozidiel, čo zodpovedá počtu asi 12 miliónov vozidiel. Autori štúdie sa pritom odvolávali na prieskum mienky amerických vodičov, z ktorých si až 44 % vedelo predstaviť, že si v nasledujúcich 10 rokoch kúpia autonómne vozidlo. Pätina je dokonca pripravená zaplatiť minimálne o 5000 USD (4232,63 eura) viac ako za porovnateľné auto.

Súvisiace články

Aktuálne správy