Nezamestnanosť v USA klesla v decembri na 6,5-ročné minimum 5,6 %

Rok 2014 bol pre Spojené štáty najlepší v oblasti tvorby pracovných miest za posledných 15 rokov. Navyše, miera nezamestnanosti klesla na 6,5-ročné minimum. Výsledok podporuje očakávania ekonómov, že hospodárstvo USA bude pokračovať vo výraznom raste bez ohľadu na to, že ostatným ekonomikám sa príliš nedarí. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika vytvorila v decembri 252.000 nových pracovných miest. Zároveň revidovalo výsledky za október a november, pričom uviedlo, že v USA za spomínané dva mesiace vzniklo o 50.000 nových miest viac, než pôvodne zverejnilo. Ekonómovia pritom za posledný mesiac očakávali vytvorenie približne 240.000 nových pracovných pozícií.
Miera nezamestnanosti klesla v poslednom mesiaci minulého roka na 5,6 % z 5,8 % v novembri. Je to najnižšia hodnota nezamestnanosti od júna 2008.
Celkovo si v USA našlo vlani prácu 2,95 milióna Američanov. To je najviac od roku 1999. Výsledok naznačuje, že americké spoločnosti sú v súvislosti s vývojom ekonomiky optimistické a počítajú s tým, že spotrebitelia budú míňať aj naďalej. Podporovať by ich v tom mali aj nízke ceny pohonných látok.
Navyše, počet ľudí, ktorí sú bez práce dlhšie ako šesť mesiacov, klesol v roku 2014 o 27 %. A znížil sa aj počet tých, ktorí pracujú na čiastočný pracovný úväzok, pretože nemajú možnosť zamestnať sa na plný. Ich počet sa vlani znížil o 12 %.
Na druhej strane, počet nových pracovných miest v decembri bol nižší než v novembri. Údaj za tento mesiac ministerstvo upravilo smerom nahor na 353.000. Okrem toho nezamestnanosť sa znížila čiastočne aj preto, že mnohí Američania si prestali aktívne hľadať prácu a vypadli tak z evidencie. Medzi menej priaznivé správy patrí aj tá, že priemerná hodinová mzda mierne klesla.

Súvisiace články

Aktuálne správy