Produkcia v britskom priemysle vlani v novembri nečakane klesla

Priemyselná produkcia v Británii zaznamenala v novembri 2014 nečakaný pokles, najmä v dôsledku zníženia ťažby ropy a plynu. Na druhej strane, produkcia výrobného sektora oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástla. Oznámil to dnes britský štatistický úrad. Informoval o tom portál RTTNews.
Produkcia v priemysle klesla medzimesačne o 0,1 % po 0,3-% poklese v októbri. Napriek zmierneniu poklesu je výsledok pre ekonómov sklamaním, keďže predpokladali rast o 0,2 %.
Pod zníženie sa veľkou mierou podpísal pokles ťažby ropy a plynu, ktorý dosiahol 5,5 %. Znamená to najvýraznejšie zníženie ťažby od januára. Produkcia v banskom sektore klesla o 3,7 %.
Na druhej strane, produkcia vo výrobnom sektore vzrástla o 0,7 % a vymazala tak pokles v rovnakom rozsahu z októbra. Ide o najvýraznejší rast produkcie výrobného sektora od februára a zároveň rýchlejší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí očakávali rast na úrovni 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba zvýšila v novembri o 1,1 % a zaznamenala tak mierne zrýchlenie po 1-% raste v októbri. Opäť ale zaostala za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s rastom o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy