Varovanie: Do USA prichádza deflácia

 Deflácia sa blíži.V novej poznámke pre klientov, analytička Laura Rosner z BNP Paribas píše, že nízke ceny ropy by mohli v prvých dvoch štvrťrokoch roka 2015 ťahať celkovú infláciu v USA do záporných hodnôt.Rosnerová ďalej píše:V rámci našej novej prognóze, štvrťročná medziročná miera celkovej inflácie klesne v 1.

 

Deflácia sa blíži.

V novej poznámke pre klientov, analytička Laura Rosner z BNP Paribas píše, že nízke ceny ropy by mohli v prvých dvoch štvrťrokoch roka 2015 ťahať celkovú infláciu v USA do záporných hodnôt.

Rosnerová ďalej píše:

V rámci našej novej prognóze, štvrťročná medziročná miera celkovej inflácie klesne v 1. a 2. štvrťrok 2015 pod nulu (v poradí: -0,3% a -0,4%). Naďalej očakávame, že šok cien energií bude mať len prechodné účinky (maximálny vplyv na rok 2015) a veľmi obmedzene sa dostanú do jadrovej inflácie, keď aj naďalej budeme prehodnocovať tento predpoklad v priebehu času. Naša prognóza predpokladá, že očakávania inflácie domácností a podnikov zostávajú pomerne dobre ukotvené.

V poznámke Rosnerová ďalej uvádza, že jadrová inflácia, ktorá vylučuje viac volatilné náklady na potraviny a energie, by mala v prvých dvoch štvrťrokoch roka 2015 podľa očakávaní rásť na 1,8% a následne na 1,7%. Tieto predpovede sú založené na decembrovom poklese cien benzínu o 11,2%.

Podobné: Prečo je prepad ropy skvelý pre Ameriku. V troch vetách

Samozrejme, že to v podstate znamená, že sa očakáva, že inflácia zostane viac-menej rovnaká, aj keď ceny benzínu klesajú.

Ďalej si myslí, že tieto peniaze by mohli byť skutočne vhodným odklonom nasmerované do iných oblastí americkej ekonomiky.

Zdroj: BNP Paribas

Súvisiace články

Aktuálne správy