Od výroby mobilov k predaju zábavy: Apple hlási nárast tržieb z App Store medziročne o 50 %

, MarketWatch Foto: SITA

Americká Apple bola doteraz vnímaná primárne ako výrobca počítačov, hudobných prehrávačov, tabletov a mobilných telefónov. To by sa ale čoskoro mohlo zmeniť. Firma sa totiž pomaly mení z výrobcu elektronických zariadení na predajcu zábavy a aplikácií.

Apple oznámil, že mu v minulom roku vzrástli tržby z predaja vo virtuálnom obchode App Store o 50 % na takmer 15 miliárd dolárov. Tieto údaje zahŕňajú predaja samotných aplikácií a tiež nákupy uskutočnené užívateľovmi prostredníctvom týchto aplikácií. Apple z každého dolára utrateného na App Store získa 30 centov, čo znamená, že si vlani pripísal vďaka predaju aplikácií necelých 5 miliárd dolárov zisku.

Tržby z predaja aplikácií sú pre Apple stále len kvapkou v mori. Predaje mobilných telefónov, tabletov a ďalších elektronických zariadení vlani firme s logom v tvare nahryznutého jablka vyniesli viac ako 180 miliárd dolárov. Zásadný je však rozdiel v tempe rastu tržieb z týchto dvoch segmentov. Zatiaľ čo tržby z predaja aplikácií vlani Applu stúpli o päťdesiat percent, tržby z predajov zariadení sa podľa CapitalIQ zvýšili len asi o desať percent.

Podstatné tiež je, že zisky z predaja aplikácií výrazne zvyšujú súhrnný zisk Applu. Vo fiškálnom roku končiacom vlani v septembri dosiahol celkový čistý zisk firmy 39,5 miliardy dolárov a podľa CapitalIQ k tomuto číslu prispeli práve tržby z predaja aplikácií.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy