Saudská Arábia poskytuje Európe zľavu na ropu

Saudská Arábia počas tohto týždňa vykonala razantné zníženie jej mesačných cien ropy pre európskeho zákazníkov. Podľa analytikov tento krok odráža rozširujúcu obranu podielu na trhu, keďže vykonali aj zníženie cien pre americké rafinérie a zvýšili sadzby pre Áziu.

Štátna ropná spoločnosť Saudi Aramco znížila oficiálnu predajnú cenu (OSP) jej ľahkej ropy pre severozápadnú Európu o 1,50 dolárov (za mesiac február), čo je zľava 4,65 dolárov za barel pre ropu Brent, k najnižšej úrovni od roku 2009.

Podobné:

Éra kartelu OPEC je u konca

Prepad cien ropy si vyžiadal prvú obeť

Gene McGillian, ktorý je analytikom spoločnosti Tradition Energy poznamenal: „Týmto krokom si Saudovia posilňujú podiel a nemajú v úmysle vykonávať vyvažovanie cien. Chcú si jednoducho udržať podiel na trhu.“

Aramco zvýšila svoju februárovú cenu v prípade predajnej ceny jej ľahkej ropy pre zákazníkov z oblasti Ázie – ktorá patrí k trom hlavným regionálnom trhom – o 60 centov za barel, oproti januárovej zľave vo výške 1,40 dolárov za barel.

Pokles cien tejto arabskej ropy pre Spojené štáty (piaty mesačný pokles za sebou) bola stanovený na 30 centov za februárový barel ropy Argus Sour Crude, po 60 centovom znížení o mesiac skôr.

Tento krok kráľovstva je mnohými obchodníkmi vnímaný, ako signál ohľadom svojho rozhodnutia – upustiť od snahy zastaviť klesajúce ceny ropy – a namiesto toho sa zamerať na udržanie jej podielov na kľúčových trhoch. Niektorí analytici však vyhlásili, že zmeny v mesačných cenách odzrkadľujú odraz zhoršujúcich sa podmienok na trhu.

Jeden obchodník povedal, že škrty v Európe môžu byť dôsledkom snahy cenových vojen voči Západoafrickým krajinám.

Podobné:

Produkcia ropy Ruska dosahuje post-sovietske maximá

„Pripravte sa na ropné bankroty“: Gartman

Ropné spoločnosti nestraší cena $ 40 za barel. Zistite prečo

Vývoz ropy zo Západnej Afriky do Ázie by sa mal podľa agentúry Reuters v januári znížiť na približne 1,69 miliónov barelov denne, z decembrových 1,93 miliónov barelov.

Úroveň západoafrického vývozu do Ázie je v mesiaci január pripravený dostať sa na najnižší objem od augusta a porovnáva sa s úrovňou rovnakého mesiaca minulého roka, vo výške 1,86 miliónov barelov.

Zdroj: Reuters, Daily Sabah

Súvisiace články

Aktuálne správy