Počet nezamestnaných v Nemecku v decembri klesol

Počet nezamestnaných v Nemecku v decembri opäť klesol, už tretí mesiac po sebe a dosiahol rekordne nízku úroveň. To signalizuje, že tempo rastu najväčšej európskej ekonomiky sa v tomto roku zvýši. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa najnovších údajov federálneho úradu práce sa počet nezamestnaných v krajine po úprave o sezónne vplyvy v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 27.000 na 2,84 milióna. To je lepší výsledok ako ich pokles o 5000, ktorý predpovedali analytici.
Sezónne upravená miera nezamestnanosti sa vďaka tomu znížila na 6,5 % z novembrových 6,6 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že bude stagnovať. Nezamestnanosť tak dosiahla najnižšiu úroveň v histórii štatistík po zjednotení Nemecka pred viac ako dvoma dekádami.
Nemecko sa vlani v lete tesne vyhlo recesii a odvtedy sa nálada podnikateľov aj investorov zlepšila, čo vyvoláva nádej, že doterajší slabý rast hospodárstva tento rok zrýchli aj vďaka klesajúcim cenám ropy a oslabovaniu eura. A spotrebitelia vďaka dobrej situácii na trhu práce svojimi výdavkami podporia tiež rast ekonomiky.
Štatistiky ďalej ukázali, že na západe Nemecka sa počet nezamestnaných v decembri znížil o 17.000 a na východe krajiny klesol o 10.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy