Bankrot Grécka môže ohroziť kroky ECB

, zerohedge Foto: SITA

Cenné papiere na burze v Aténach pokračujú kvôli blížiacim sa predčasným gréckym parlamentným voľbám vo výraznom zlacňovaní. Investori sa obávajú, že by prípadné víťazstvo eurospektických strán v januárových voľbách mohlo pochovať doterajšie grécke reformy, znehodnotiť medzinárodnú finančnú pomoc Grécku a krajinu poslať do bankrotu.

"Ak vo voľbách uspeje ľavicová SYRIZA Alexisa Tsiprasa, ktorá sa domnieva, že môže jednoducho zrušiť všetky doterajšie reformy a zastaviť všetky úsporné opatrenia, Trojka iste zastaví svoju finančnú pomoc Grécku a zrejme ho nechá zbankrotovať," povedal podľa spravodajskej agentúry Reuters Michael Fuchs , člen nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. "Časy, kedy sme boli nútení Grécko za každú cenu zachrániť, sú dávno preč. V súčasnosti už táto krajina pre eurozónu nemá kľúčový význam," dodal.

Podľa Elgy Bartschovej z londýnskej pobočky americkej investičnej banky Morgan Stanley by však Grécko aj tak mohlo poriadne zamiešať kartami na európskych trhoch. "Prevratný politický vývoj v Grécku bude s najväčšou pravdepodobnosťou veľkým problémom pre Európsku centrálnu banku, ktorá investorov už nejakú dobu pripravuje na spustenie vlastnej verzie kvantitatívneho uvoľňovania," napísala Bartschová. "Dianie okolo Grécka totiž bude nútiť ECB k zamysleniu, či sú naozaj nákupy vládnych dlhopisov tým správnym riešením ekonomickej stagnácie starého kontinentu. Obnovené problémy Grécka by mohli byť limitom pri zavádzaní QE, banka na ne bude musieť nejako reagovať."

Ak sa ECB nakoniec rozhodne, že kvantitatívne uvoľňovanie predsa len začne, bude sa podľa Bartschovej musieť rýchlo rozhodnúť, či bude skupovať aj vládne dlhopisy Grécka a Cypru, ktoré sa ako jediné zo všetkých vládnych bondov spoločenstva krajín platiacich eurom nachádzajú v špekulatívnom pásme.

"Je veľmi pravdepodobné, že ECB pre kvantitatívne uvoľňovanie vytvorí istý ochranný mechanizmus, ktorý zabezpečí, že jej 'investície' neprídu navnivoč. V hre je tak napríklad obmedzenie QE iba na dlhopisy krajín, ktorých fiškálna politika bude podliehať dohľadu Európskej únie, podobne ako tomu bolo pri programe OMT, "dodala Bartschová.

Súvisiace články

Aktuálne správy