Rast aktivity britského sektora služieb sa v decembri spomalil

Rast aktivity britského sektora služieb sa v decembri spomalil viac, ako ekonómovia predpovedali. To je ďalší ukazovateľ, ktorý signalizuje, že britské hospodárstvo koncom minulého roka stratilo tempo. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Z najnovšieho prieskumu agentúry Markit vyplýva, že index nákupných manažérov z britského sektora služieb (Purchasing Managers Index, PMI) v decembri klesol na 55,8 bodu z 58,6 bodu v novembri a dosiahol najnižšiu úroveň od mája 2013. Analytici pritom očakávali, že hodnota decembrového PMI sa zníži len veľmi mierne, na 58,5 bodu.
Ale index sa stále pohybuje pomerne vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu.
Podľa Markit tieto údaje naznačujú, že aj medzikvartálny rast britskej ekonomiky sa v posledných troch mesiacoch minulého roka spomalil na 0,5 % z 0,7 % v predchádzajúcom 3. štvrťroku. Analytici zároveň predpovedajú, že britská centrálna banka tento týždeň pravdepodobne kľúčovú úrokovú sadzbu nezmení a ponechá ju na rekordne nízkej úrovni 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy