ECB skúma možnosti kupovania dlhopisov

Vládne dlhopisy by mohla Európska centrálna banka skupovať priamo alebo prostredníctvom národných centrálnych bánk, tvrdí holandský denník Het Financieele Dagblad.

Európska centrálna banka (ECB) zvažuje tri scenáre, ako odvrátiť defláciu a podporiť hospodársky rast nákupmi vládnych dlhopisov. Informoval o tom v utorok holandský denník Het Financieele Dagblad bez citovania zdrojov. Podľa prvého scenára by dlhopisy nakupovala priamo ECB v objemoch zodpovedajúcich podielom, ktoré majú členské štáty na jej základnom imaní. Druhá možnosť je kupovať iba vládne obligácie s najvyšším AAA ratingom s cieľom stlačiť ich výnosy k nule, prípadne až do záporných hodnôt, a tým podporiť dopyt investorov po rizikovejších dlhopisoch vo verejnom aj súkromnom sektore. Tretí scenár počíta so skupovaním vládnych dlhov prostredníctvom národných centrálnych bánk. To by prakticky znamenalo, že investičné riziko budú znášať konkrétne krajiny. ECB správu odmietla komentovať.

Hrozba deflácie v eurozóne podporuje špekulácie, že ECB by ešte tento mesiac mohla ohlásiť nákupy vládnych dlhopisov. Tlačenie nových peňazí prostredníctvom takzvanej politiky kvantitatívneho uvoľňovania môže byť pre ECB jedným z posledných nástrojov, ako priblížiť infláciu k cieľovej hodnote tesne menej ako 2 %. Najbližšie zasadnutie ECB venované menovej politike sa uskutoční 22. januára. V novembri spotrebiteľské ceny v menovej únii spomalili medziročný rast na 0,3 %. Predbežné údaje o decembrovej inflácii má zverejniť v stredu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Súvisiace články

Aktuálne správy