Nemecké ceny spomalili rast na vyše päťročné minimum

Nemecké spotrebiteľské ceny v decembri podľa harmonizovaných údajov spomalili medziročný rast na 0,1 % z novembrových 0,5 %.

Nemecká medziročná inflácia v decembri spomalila rast na viac ako päťročné minimum. Predbežné údaje štatistického úradu krajiny stupňujú tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby v boji proti deflácii čoskoro nasadila nové neštandardné opatrenia. Spotrebiteľské ceny v decembri podľa harmonizovaných údajov, ktoré umožňujú porovnania s ostatnými členmi eurozóny, spomalili rast na 0,1 % z novembrových 0,5 %. Podľa národnej metodiky inflácia klesla na 0,2 % z úrovne 0,6 %. Obe hodnoty boli najnižšie od októbra 2009.

Výrazné spomalenie rastu cien v najväčšej európskej ekonomike podporuje špekulácie, že ECB by ešte tento mesiac mohla ohlásiť nákupy vládnych dlhopisov. Tlačenie nových peňazí prostredníctvom takzvanej politiky kvantitatívneho uvoľňovania môže byť pre ECB jedným z posledných nástrojov, ako priblížiť infláciu k cieľovej hodnote tesne menej ako 2 %. Najbližšie zasadnutie ECB venované menovej politike sa uskutoční 22. januára. Predbežné údaje o decembrovej inflácii za celú 19-člennú eurozónu má zverejniť v stredu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Súvisiace články

Aktuálne správy