Miera inflácie v Nemecku v decembri spomalila viac, ako sa čakalo

Tempo rastu inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v decembri spomalilo viac, ako ekonómovia očakávali. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis. Dôvodom bol pokles cien energií. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa údajov Destatis sa nemecký index spotrebiteľských cien (CPI) v decembri medziročne zvýšil o 0,2 % po novembrovom raste o 0,6 %. Ekonómovia pritom predpovedali, že tempo rastu inflácie v krajine sa spomalí na 0,3 %. Decembrová miera inflácie v Nemecku je najnižšia od októbra 2009, keď spotrebiteľské ceny v krajine medziročne klesli o 0,2 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v Nemecku v decembri 2014 stagnovali, rovnako ako v novembri.
Aj medziročné tempo rastu harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka kleslo na 0,1 % z novembrových 0,5 %. To je tiež horší výsledok ako harmonizovaná inflácia na úrovni 0,2 %, ktorú očakávali ekonómovia. V medzimesačnom porovnaní HICP stúpol o 0,1 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že sa zvýši o 0,2 %.
Za celý minulý rok sa index spotrebiteľských cien v Nemecku podľa predbežného odhadu Destatis zvýšil o 0,9 %, čo je menej ako 1,5-% rast v predchádzajúcom roku 2013 a harmonizovaná miera inflácie vlani dosiahla 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy