Britské veľké firmy plánujú v tomto roku viac investovať

Veľké britské firmy majú v úmysle zvýšiť v tomto roku investície aj napriek tomu, že blížiace sa májové voľby znamenajú vyššie riziko. Vyplýva to z pondelkových výsledkov prieskumu spoločnosti Deloitte, ktorá uviedla, že firmy plánujú v tomto roku v priemere zvýšiť investície o 9 %, kým v roku 2014 to bolo o 8 %. Investície firiem by tak tvorili najväčší podiel na hrubom domácom produkte (HDP) od roku 2000. „Finanční riaditelia očakávajú, že rok 2015 bude rokom investícií a zotavovania reálnych miezd. To naznačuje, že ekonomika bude počas roku 2015 solídne rásť,“ povedal Ian Stewart, hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte. Investície firiem vo Veľkej Británii by mali byť vyššie než v USA, v eurozóne, či v Japonsku. Finanční riaditelia tiež očakávajú rast miezd o 2,9 %.

Finanční riaditelia za rizikové faktory považujú možnosť politických zmien a neistotu spojenú s voľbami a taktiež riziko deflácie v eurozóne a prípadné referendum o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ.

Spoločnosť Deloitte uskutočnila svoj priskum v období od 27. novembra do 15. decembra minulého roka a zapojili sa do neho predstavitelia 119 veľkých firiem. S akciami väčšiny týchto firiem sa obchoduje na londýnskej burze.

Súvisiace články

Aktuálne správy